Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.04.2008 02:22 - КЛИМАТ, СИГУРНОСТ И ИКОНОМИКА [25.04.08]
Автор: raykov Категория: Бизнес   
Прочетен: 4660 Коментари: 9 Гласове:
0



Земният климат има естествена склонност към промени. Към този процес се добавя рязкото повишаване на температурите в планетарен мащаб вследствие на човешката дейност. Това затопляне, наречено „глобално” или не, предизвиква нарастващ интерес към възможностите за дългосрочно прогнозиране с цел отслабване на влиянието на климатичните колебания върху националната сигурност и икономика.
    Някои изследвания на климата на България върху данни за средните температури и валежните количества през последните 100 години, водят до извода, че от 1980 година насам се наблюдава устойчиво повишение на средногодишната температура с около 1,5 градуса на всеки 10 години. Прогнозите са, че тази тенденция ще продължи и в следващите 15 години. Очакваните промени в климата на България могат да доведат до изключителни сериозни последствия като:         
- горещи вълни и периоди на необикновено топло време;       
- горещи периоди с продължителност над 20 дни главно през лятото (с опасност от възникване на пожари, напрежение около снабдяването с енергия);       
- продължителни засушавания през типично валежните сезони (с ефект върху отглеждането на селскостопански култури – намаляване на реколтата и увеличаване на цените);
- краткотрайни, все по-проливни, но локални валежи (с опасност от наводнения,  активизиране на свлачища, разпространяване на болести причинявани от паразити, вода и храна, проблеми в снабдяването с чиста питейна вода).          
    В крайна сметка за страната, както и в глобален мащаб, промените на климата могат да доведат до държавна нестабилност, екологични и социално-икономически проблеми, напрежение по повод на ресурси и доставка на енергия, заплаха за основни инфраструктури и икономически активи, гранични спорове, потенциални миграционни движения и не на последно място проблеми с човешкото здраве.
    За да реагира на рисковете пред сигурността и икономиката си, България трябва да засили капацитета си за научни изследвания, анализ, наблюдение и ранно предупреждение, да разгърне планирането и способността си, в това число гражданска защита и използване на инструментите (граждански и военни) за управление на кризи и реакция на бедствия.      
    Изключително важна в това направление е ролята на частния сектор. В световен мащаб застрахователни компании, банки или директно предприятия, чиято дейност се влияе силно от климатичните рискове, отделят все повече средства за разработване и внедряване на различни климатични продукти. В Европа през 1999-2001 г. за тази цел са били договорени продукти на стойност около 75 милиарда долара, а през 2005 година – за над 100 милиарда долара. Става дума за предлагане на финансовите пазари на една гама от индекси на температурата (национални или регионални), чиято дългосрочна прогноза (до едно тримесечие напред) и съобразяването с нея води до изпреварване на финансовото влияние на вариациите на температурата върху икономиката.           
    Пагубното въздействие, което може да имат глобалните климатични промени върху българската икономика изискват проактвини действия от страна на гражданското общество, бизнеса и в крайна сметка на Министерството на извънредните ситуации (МИС). По този начин несъмнено ще се намалят имуществените вреди, икономическите загуби и нуждата от възстановителни работи. От друга страна е време да обърнем по-сериозно внимание на причините за климатичните промени и начините за опазване на нашия единствен дом - Земята.




Гласувай:
0



1. viovioi - Обезпокоително звучи.
25.04.2008 10:14
Трябва да се обърне по сериозно внимание на някои човешки дейности, които навярно влияят на промените в климата.Но как?? Всички открития, плод на техническата революция 19-20 век влияят?? Автомобилите,атомните централи, всички химии като започнем от най безобидните препарати и стигнем до биоактивни и всякакви ядрени оръжия. Тук са (навярно) магнитни и електронни носители, но те са навсякъде, дори в мобилните телефони и компютрите ни.Храните пълни с нитрати, медикаментите в едно с тях фармацевтични заводи, торове , бои, лепила и какво ли не???Всичко , което ни заобикаля оказва влияние на промените в климата. Значи сме обречени. Обрата е теоретически и практически невъзможен. Може само да се вземат мерки за ограничаване на процеса. Даже и тази задача е не лека.
Поздрави и весел Великден!!!
цитирай
2. анонимен - Право в десятката
25.04.2008 10:23
Поздравления! Кога ли ще осъзнаем, че трябва да се инвестира в науката, в приложението й, да се мисли перспективно...
цитирай
3. анонимен - грънци
25.04.2008 12:13
В основата на този екологичен проблем стоят два основополагащи проблема на икономиката и политологията и когато се появят работещи решения за тези два проблема, ще има работещи решения и за екологичния проблем.

Първият е, за нововъведенията, които застрашават бизнеса на остаряващите технологии. Ако правите милиони, да кажем, от бензиностанции и се измисли ефективна и евтина технология за автомобили на електричество, хич няма да ви се иска тя да проходи. Ние, цялото човечество, не разполагаме с практики, които да компенсират собственика на бизнес с остаряващи технологии и да го стимулират да подмени бизнеса си с новата технология. Нямаме нагласата да мислим как да приобщим, този който би изпаднал в неизгодна позиция; и обратно, нямаме нагласата да приемема новото, да приемем технологичното поражение, което е въпрос на време; вместо това сме склонни с подли средства да подкопаваме нововъведенията. Теоретиците на икономиката имат още много да мислят по тази задача със "закриващите технологии" (цит. фантаста Иван Попов).

Вторият проблем е, че не сме открили начини да накараме хората доброволно да опазват околнота среда. Но имаме напредъка да разполагаме с ясно формулировка на проблема. Той може да се опише с една от класическите задачи от теорията за рационалния избор. Грубо преразказана тя е следната: "Аз съм китаеца Цун Ли и съм съгласен, че китайците сме твърде много и това не е добре за нас и ще по-добре да не разждаме толкова много деца. Но ако аз реша да имам само едно дете каква е гаранцията, че останалите ще имат също само по едно дете? Накрая ще се окаже, че аз съм се лишил от радостта да имам няколко деца, а останалите не са и хем, ще съм се прецакал, хем моят принос да имам само едно дете ще е толкова нищожен, че на практика ще е без значение. Така, че по-добре да имам няколко деца." (Иронично същия пример може да се даде с българите, само че обърнат наопаки - "защо да се прецаквам да имам няколко деца" или "защо изобщо да имам деца", но да не отклонявам темата.)

Това, което се прилага като решение засега е изпитания допотопен метод да се накарат всички да участват насила. Например, чрез законови мерки, предприятията да бъдат задължени да слагат пречиствателни съоръжения, бензиностанциите да продават по-малко вредни горива, земеделците да използват щадящи методи на обработка на земята и пр.

Но насила хубост не става, поради много причини - първо не всяка държава се ангажира да прилага тези силови мерки; после силовите мерки изискват бюрокрация за да бъдат въведени - приемане на закони, пускането им в действие, поправка на законите, когато се появят дефекти, неефективна изпълнителна власт, която на всичко отгоре ще злоупотребява с прилагането на наредбите и пр. - т.е. разхищения на време, пари, талант, нерви + корупция, която е още разхищение на същите неща. В крайна сметка с много ресурси, постигнато твърде малко.
цитирай
4. raykov - Благодаря ви за коментарите.
25.04.2008 20:45
Няма начин да спрем замърсяването, но поне можем сериозно да го ограничим. Като за начало нека да погледнем първо в собствения си "двор", а след това да мислим глобално.
По въпроса за намаляване на щетите от природните бедствия трябва да направим точно обратното - да следим глобалните климатични процеси и да действаме на регионално ниво.
цитирай
5. eien - Много добър постинг!
02.05.2008 17:39
Хареса ми! Браво!
Да действаме, наистина!
цитирай
6. raykov - Наскоро
03.05.2008 11:29
пътувах по пътя София-Лом. На фона на прекрасната зеленина и красивите гледки, които се откриваха пред мен, контрастираха изхвърлените боклуци на всяка едно място за спиране на колите.
Сега ще публикувам информация за разпада на някои отпадъци, която явно трябва постоянно да се набива в главите на хората:
хартия - 2,5 месеца;
портокалови кори - 6 месеца;
картон - 5 години;
цигарена угарка - 10-12 години;
памперс - 75 години;
консервени кутии - 100 години;
бирени кутии - 200-500 години;
найлонова торбичка - 100 до 400 години.
В предишния си постинг показах на какво са способни група студенти с малко подръчни материали и много желание за работа. Защо вместо да се занимават със създаването на "еко-партии", всичките ни "екологични" организации не се хванат да инициират по-често мероприятия с цел почистване? Или всичко отново е опит да се качим на гребена на политическата вълна?
цитирай
7. sstoyanova - по-често мероприятия с цел почистване
28.05.2008 02:19
Според мен трябват по-често мероприятия с цел показване и убеждаване хората колко е важно да се пази чистота, изхвърляйки отпадъците на правилните за това места, отколкото да хвърлят къде завърнат и после други да им събират боклуците! Обикаляла съм километри с бананова обелка в дамската чанта, поне докато не открия кош за целта! Колко госпожици биха го сторили?! Участвала съм в една огромна масовка на почистване в парк "Кайлъка", Плевен. Участвахме всички училища си спомням. От моя клас отидох само аз, но пък се запознах с много други хора там. Мероприятието беше страхотно и намирахме из тревата какво ли не. Сигурно съм събрала една торба фасове по пътя си... Ловя бас, че никой от тези, които бяхме там да чистим не е хвърлял буркан пълен на една трета с лютеница обилно размесена с люспи от слънчогледово семе, какъвто аз самата открих! Тези мероприятия не учат на нищо особено, защото не се извършват от хората, които трябва да се поучат. Както имаше една книга защо е важно да четем... и, който не чете 100% едва ли ще я погледне колкото и убедително да е обяснен проблема с нечетенето. Трябва да се търсят други начини на мотивация за ОПАЗВАНЕ околната среда(а не доброволчески акции на почистване чуждата мръсотия, което и без това не ни е работа). Трябва да се търси отговорност на нарушителите. ДА-те трябва да бъдат нарушители с големи парични санкции съблюдавани от съответните органи! Има дооста европейски страни, които точно по този начин се справят с проблема за чистотата и никой нормален гражданин не е тръгнал да събира фасове из градинките.
Друг важен момент е контейнерите за разделно събиране на отпадъци. Странно, но дори хора като мен някак си не се чувстват мотивирани, когато вземат капачката от шишето и я хвърлят в "пластмаса", а бутилката в "стъкло" и видят малко по-късно как в камиона и двата, както и всички други контейнери се изсипват на една купчина! Т.е. "от пусто в празно", т.е. няма фабрики за рециклиране на отпадъци и разделното събиране адски се обезсмисля. И все пак, ако на някой му е известна такава фабрика в България ще се радвам да чуя за нея! Хората постоянно искат да ловят маймуни с трици. Ами трябва инвестиция, трябват актуални правила и норми на обществено поведение, които да са строго наказуеми при неизпълнение.

Поздрави от мечтателката за един по-смислен и чист свят!
цитирай
8. анонимен - http://xrumerservice.org
14.01.2012 11:56
Do you want to get lot more targeted free visitors from search engines for your website almost effortlessly? Well, with more exposure across the web it's possible. But most website admins are yet not aware of how to get the popularity that multiplies itself within days. As lot of internet marketers say, this backlink and traffic service can bring potentially thousands of visitors to almost any website. So just visit http://xrumerservice.org to get started. :)
цитирай
9. анонимен - increase backlink backlink service
01.04.2012 06:30
how's things raykov.blog.bg owner found your website via Google but it was hard to find and I see you could have more visitors because there are not so many comments yet. I have found site which offer to dramatically increase traffic to your blog http://xrumerservice.org they claim they managed to get close to 1000 visitors/day using their services you could also get lot more targeted traffic from search engines as you have now. I used their services and got significantly more visitors to my blog. Hope this helps :) They offer most cost effective <a href=http://xrumerservice.org>backlinks</a> Take care. Jason
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: raykov
Категория: Политика
Прочетен: 1418492
Постинги: 26
Коментари: 1030
Гласове: 10909
Архив