Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.07.2007 00:06 - ПОЛИТИКА НА ЗАТЪПЯВАНЕТО [17.07.07]
Автор: raykov Категория: Политика   
Прочетен: 11366 Коментари: 25 Гласове:
0

Последна промяна: 17.07.2007 02:26

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Difficile est proprie communia dicere

    Изразяването на всеизвестни истини е мъчна работа, но това е само още една причина да напиша първите редове в този блог. Ще започна с няколко въпроса. Колко от младите хора в България се интересуват от политика? Колко от тях гласуват на избори? За колко бъдещето на тази страна е от значение? Отговорът на всички тези въпроси е - малко.
   Нима това не е удобно? Общоизвестна истина е, че колкото по-слабо образован е един човек, един народ, толкова по-лесно е той да бъде управляван. За съжаление точно такъв се оказва и случаят в България. Как може хора на по 18-19 години да заявяват с гордост, че през целия си жизнен път са прочели едва 1-2 книги? Но за какво да се чете всъщност? Далеч по-приятно е да се напиваш до безпаметност и да прекарваш дните и нощите си по кафенета и дискотеки. Простотия се шири накъдето и да погледнеш. Дори "най-реномираният" ни ВУЗ постепенно се превръща в място за нейното акумулиране. Казвам това като пряк свидетел на "обучението" на бъдещия елит на нацията. О, какъв елит само - една част от него може да видите всяка нощ в заведенията на Студентски град, друга учи ли учи в скромни килийки, за да осъществи съкровената си мечта (или може би на своите родители). Например да стане част от държавната администрация, да взема 600 лева заплата и да се надява някога да стане част от силните на деня.
    Тук може би ще срещна подкрепата на част от по-възрастните читатели и писатели в този сайт. "Да точно така! Младите за нищо не стават!". Както сподели един мой преподавател: "С хора като вас, България ще остане само географско понятие". А не сте ли точно вие - нашите родители отговорни за манталитета на младите? Все пак именно семейството дава първоначалния тласък за социализацията на личността. Каква обща култура и ценности дадохте на младите индивиди? Не сте ли вие виновни за сегашното положение на страната ни?
    Да лесно е да се критикува. Много хора са силни на думи, но не и на дела. Радвам се, че познавам млади българи, които не искат да избягат, които имат своята гражданска позиция и които искат да
променят нещата в тази държава към по-добро. Сигурен съм, че голяма част от тях ще успеят въпреки всичко и всички. Радвайте се и вие, защото докато има такива хора, ще я има и България!


Тагове:   политика,


Гласувай:
0



Следващ постинг

1. sis - Да ве, да!
17.07.2007 10:43
И на мен преподавателите ми повтаряха, че сме "тъпи парчета". А кво стана - взе че излезе хора от нас. Повечето ми състуденти работят и се развават в една или друга сфера. В БЪЛГАРИЯ.
Най-тъпото на някой професори в университетите е, че доста от тях вече трябва отдавна да са пенсионарани, а не да се чудят как да си запазят работните места.
На мен ми преподаваше 60 годишен човек "интернет в строителството". Аре моля.
Ниското ни самочустуствие ще съсипе тая държава! И ще си даваме дупето на тоя и оня.

А младите хора не се интересуват от политика, знаеш ли защо? Щото никой политик няма да донесе яденето в къщите им!!!
Баща ми като се интересува от политика, че голям праз!

:):):):):):)

П.П. Грубият език е умишлено използван!

цитирай
2. ave - ave
17.07.2007 10:51
Поздравления за първия постинг! Добре дошъл!
Аз съм от онези възрастни !?, но съвсем не мисля, че "младите за нищо не стават". Това, което прочетох току що е част от надеждата ми за бъдещето на тази страна. Освен това, истински се радвам на онова, което направиха блогърите по повод на Странджа. Те също са възпитавани от днешните възрастни.
Прав сте - няма лоши деца, има лоши възрастни.
Мечтая интелигентните, разумните, свободните духом и честните млади хора да стават все повече.
Убедена съм, че всяко следващо поколение е по-добро от предходното. Това гарантира прогреса.
Не се отчайвайте и не се предавайте, млади хора!
цитирай
3. bros - Тъжната констатация е...
17.07.2007 11:10
...че си напълно прав... А това е тема, по която може да се дискутира до безкрай, и какво, единствения резултат ще са обидените ни родители и техните набори, дето ми говорят какъв шанс било за нас да живеем в такова "свободно" време.

Иначе, за младото простолюдие - не му бери грижата. Скоро в БГ ще е пълно със секви заводи, фабрики и пр. форми на капитала, където всички тези кресливи създания ще вият прешлени над конвейера...
цитирай
4. анонимен - И аз съм от възрастните,
17.07.2007 11:20
но не мисля, че младите са виновни. Виновни са тези които би трябвало да създадат ценностната им система. Настръхвам от ужас като видя някой тийн понесъл гордо бутилка бира по улицата и коментирайки как се е напил снощи и предната вечер и по-предната. И тогава наистина си мисля, че загиваме като нация.
Но и се обнадеждавам като гледам протестите за Странджа и как си защитават гражданската позиция, надеждите ми отново се възраждат.
Радвам се, че освен онези с бутилките с бира има и млади хора като теб.
цитирай
5. viovioi - )
17.07.2007 11:47
И аз се присъединявам към мнението на bros, че младото поколение е умно, интилигентно и многообещаващо.Оптимист съм защото контактувам с много млади хора и виждам потенциал.Що се отнася до политиката, младите я игнорират защото са по далновидни и виждат ниското ниво на нашите политици.Но нали затова са изборите?Ако искате промяна, трябва да се включите.Лошо звучи онази популярна максима че прост народ по-лесно се управлява.Твърде лошо.И ако някой иска младите да са заспало и тъпо поколение, то само те никой друг не може да отвърне на удара.Успех )))
цитирай
6. raykov - Преподаватели...
17.07.2007 12:00
На някои от тях не им пука за студентите и само гледат да си запазят и без това ниската заплатка.
Други помагат и насочват. За жалост съществува и трета категория.
Един наш преподавател много ни говореше как трябва да сме активни и да отстояваме правата си, но когато подех инициатива насочена СРЕЩУ тях и злоупотреби им, веднага си смени позицията и се опита да ни навре в миша дупка :)
Реакцията на колегите ще бъде обект на друг мой постинг :)
Благодаря за топлото посрещане и окуражаване!
Поздрави на всички!
цитирай
7. анонимен - Не съм вещ блогер
17.07.2007 22:04
Написах Ви отговор: не бих казала "открито писмо", защото е доста затрупано всред всякакви други:)) Но ако искате да го прочетете, посетете svoboda64 в категория "Други". Не успях да намеря начин да Ви изпратя лично съобщение. Затова го публикувам тук:))

А иначе, поздравления за позицията и избраната професионална пътека (vocation), "младежката" активност (както е сега модерното му название) и т.н.

С уважение
цитирай
8. raykov - svoboda64
17.07.2007 22:22
И Вие получихте отговор на откритото си писмо.
Поздрави,
Райков
цитирай
9. svoboda64 - За да не ви оставя още да заспите:))
18.07.2007 00:59
Благодаря за отговора, г-н Райков.

Така смятам, че трябва да се отнасят "поколенията" (т.е. представители на социални групи). А сега, като непредставител на поколение: човек трябва да приема всяка критика като feedback. Независимо, че в момента не я приемате като "градивна". Вие не предлагате нищо (освен ентусиазма си). Нормално е: на Вашата възраст единственото, което можах да предложа беше участие във фолклорна експедиция, а малко по-късно - раждането на първото си дете:)) В случая говоря само от гледната точка на "ресурс", но не в потенция, а като - конкретно действие.

И понеже погледнах в брогрола Ви, наистина Ви поздравявам за ангажираността Ви: зам.председател на ФСС по... Така че когато се заяждах с "Вас", наистина си беше "поколенчески", а не лично. И помня предупреждението на един от най-добрите си учители през живота (по БЕЛ, междувпрочем), който винаги ме "приземяваше" и пишеше в полетата на съчиненията ми: "неправомерно обобщаваш".

Като филолог, сега да Ви окуража, а и призная наистина: имате дар слово. Вероятно постъпих "грубичко", копирайки несъзнателно и друг учител (който е доста известен в интелектуалните среди в момента, а на времето ни беше асистент в СУ). Тогава, точно като Вас, бях ужасно възмутена, че на 40 ден след раждането на първото ми/ни дете, появявайки се на упражнения, ме посрещна с думите: "Какво се държите като "свободен интелектуалец". Това жестоко ме обиди и аз "отказах" да го чета и следвам след това:)) Но искам само да Ви призная, че единственият, който загуби, бях аз. Въпросният асистент беше и е Александър Кьосев.

И имаше какво да "сподели", въпреки че го направи по "безобразен" начин (нетактичен:))

Така че, ако мога да споделя с Вас, онова, което е същностно, то е: не отхвърляйте хората и техните "волунтаристични" мнения, независимо, че на моменти ще се държат "безобразно" с Вас (понякога това са несъзнателни, но промислени техники:))

И отново с уважение
Свобода Гагарова
цитирай
10. анонимен - Дела, дела....и по малко високопарни приказки
19.07.2007 00:48
Излезе така, че всички държави все някога се оправят, но ние не! Дали пък сме държава, дали пък сме чисти Българи ....?!
А изборите се манипулират, това и децата го знаят!
цитирай
11. ignatkan - Точни думи,млади приятелю!
19.07.2007 08:02
Точни както за нашето поколение,което безотговорно и равнодушно пропиля това,което беше създало и ви остави разсипия.
Точни и за онзи т.нар.елитен ВУЗ,в който се подвизават лъскави университетски коцкарчета,готови при всеки удобен случай да се мушнат във властта с едничка цел - келепирец.
Точни и за въжделенията на част от твоето поколение да получи някакво формално образование,за да се вреди я като слуга на някоя чужда фирма,я като държавен чиновник в сладката ясла на властта.
Но теб те има!И не си сам.
Тази държава е ваша!Вие ще бъдете нейни стопани.Все някой от вас трябва да управлява.Отваряйте си очите,хитрягите са много.
цитирай
12. raykov - Амбициите...
19.07.2007 12:04
на някои от студентите са големи, самочувствието още повече. Само дето качества, качества... рядко има :)
Тъпа амбиция, желание да прегазваш другите, да направиш връзки с цел да се докопаш до целта, това са основни характеристики на някои хора. Проблемът е, че те ще успеят. "Свестните" имат избор - да се примирят с това и да се борят с честни средства или да използват техните методи. Направят ли последното обаче стои въпросът - ще останат ли същите?
цитирай
13. ivanko - България винаги е била географско понятие
21.07.2007 01:17
Ситуацията в момента е най-показателна !
цитирай
14. анонимен - не искам да обобщавам...
25.07.2007 01:21
Не искам да обобщавам,но мисля че младите днес имат доста по-широк поглед и са много по-перспективни отколкото предишните поколения.
Светът се развива,колкото и на някои да им се иска да свърши с тях :)
цитирай
15. mmmmmmmmm - Добре дошъл!:)))
02.08.2007 18:43
Поздравления за поста!
Коментарите показват интересната тема!:)
цитирай
16. raykov - Добре заварил :)
04.08.2007 20:09
След известен престой на Черно море и Витоша се завръщам в blog.bg с малко повече тен и с чувството, че главата ми е tabula rasa :)
Въпреки това ще продължа опитите си да пиша за политиката, за младите хора и за "още нещо" :)
цитирай
17. анонимен - На добър час на новия блог!
15.08.2007 19:31
Не мога да скрия удоволствието си от прочитането на първата статия в този блог. Тя засяга корените на много от проблемите ни - незаинтересоваността от политика, ниските (а често и низки) стремежи на младото поколение за себереализация, ограничения, провинциален и дебелашки светоглед, който ни бива натрапван по телевизия и на живо. Пожелавам на автора да запази ентусиазма си да пише в блога и дано повече хора, започнат да се интересуват от политика и в частност от политическа култура (дисциплина в политологията).
цитирай
18. drona - мда...
16.08.2007 09:41
Нека да е ясно - дипломата е само за украса.

От т.н. ВУЗ излизат в по-голямата си част книжни и деформирани умове неспособни за каквото и да било реално дело на професионалното поприще....

Ще трябва ако имаш късмета да те наемат по специалността да чиракуваш поне 3 години за да започнеш да навлизаш реално в порфесията.

Но няма кой да чака ..... :))))))))))

цитирай
19. darkanion - много добър постинг
19.08.2007 21:22
и много доби коментари.
Аз не се занимавам от политика. Просто, защото не ми е интересна. Но съм на мнение, че политиката до голяма степен "управлява" живота ни, и няма как да я няма.
Хубаво, че те има тебе и хубаво, че има и други като тебе.
Иначе и аз съм свидтел на западащата ни "държава" (в кавички е, не защото не мисля че е държава, но визирам "младото поколение"). И то какъв - 11 клас съм, а ти си вече в университет. Може би не ставаш свидетел всеки ден, и не се сещаш всеки ден мисълта "С всяка година са по-зле". Защото с всяка година децата все повече и повече "оскотяват"! Както каза - мнгоо е хубаво да идеш да се напиеш. И е мнго хубаво на някой да слуша тъпите приказки на приятелите си, че се били напивали и куп глупости. Как няма, като те нито се занимават с училище (където може да получават някваки знания, стига да искат), нито четат книги (било тъпо), нито пък се интересуват от нещо друго.
Вярно - до голяма степен възпитателите са виновни за това. Родителите, които не се интересуват (достатъчно) от децата си, и учителите, които още в 1и до 4и клас би тябвало да "вградят" някакъ респект у децата. Даже в детската градина има деца които са "отвратителни". Те поне може да се "оправят".
Ако не идва и вротия фактор, който се свързва с онова така човешко свойство за имитиране - приятелите, средата, в която сме попаднали. Щото ето как може да разсъждава едно дете "Той е готин, щото прави еди какво си и еди какво си. Ако правя и аз така, също ще съм готин". И не осъзнава "защо трябва да е готин". Друга мисъл, на която по държа, е "Той е голям и прави това и това. Значи и аз ако го правя, ще изглеждам в очите им по-голям". Това е по-съществено. Ето - барт ми например. Събра се преди няколко години с една компания "пияници" - петък вече, "купон", доскотека. Кво може да измисли слабия му мозък, освен и той да почне да прави като тях, да пие, да се държи наголямо. И тва е, мисля, само за тази мисъл - защото иска да е "по-голям", защото мисли за "настоящия" си живот. А най мразя израза "Живей за мига!" . А ей тва правят "младото поколение". Ето затова не учат, затова не четат книги. те просто не са познали когато трябва удоволствието "да знаеш", когато е било време.
Разбира се, има и такива, които "не живеят за мига". Поне са се осъзнали (като хора).
..................
цитирай
20. jenseits - на същото мнение съм. Сякаш безх...
20.08.2007 00:20
на същото мнение съм. Сякаш безхаберието е висш израз на оригиналност и стил сред хората на нашата възраст. Но добрата страна е, че много лесно можеш да се изявиш над връстниците си, да станеш забележим, ако това е ценност за теб. За мен е ценност, най-малкото, защото е важно за мен да бъда чута.
И според мен, вината е най-вече на родителите, макар и някои нагли тъпанари (сори, но се нервя) да прехвърлят цялата вина на учителите. Как мислиш, може да "възпитава" един учител, когато наглото амебче му влезе в часа с наглото поведение, липсата на уважение...и т.н. Как? Очевидно, трябва да съществува атмосфера на уважение към преподавателя , за да може ТОЙ да повлияе по някакъв начин на амебката.
И знаеш ли какво ще стане след няколко годинки? Наглото амебче ще отиде да учи някаква велика специалност ала "бизнес администрация" (дето и аз го уча де, но имам уважението в себе си), "финанси","маркетинг" или нещо друго модерно (макар и най-вероятно в някой ала "Датски колеж" или "Одеска национална не знам си каква глупост")...и ще гледа учителя си след това като някакво низшо същество, над което съдбата му е отредила да господства, само защото ще взима няколко пъти по-голяма заплата от учителя си...защото нашето тъпо, примитивно общество излага като висша ценност МАНГИЗИТЕ, БЕЗХАБЕРИЕТО и СКАТАВАНЕТО. Отвратително!!!
цитирай
21. buket - А сега
11.09.2007 09:05
А сега няма да прочета коментарите, защото във
постинга Ви е казано всичко.Да си на опашката на коментарите е хубаво, коментираш сам на себе си,
но да живееш в държава, която е на КРАЯ на опашката на Европейската 'дъжава', никак не е комфортно.
Там е жлъчта..!
цитирай
22. buket - и още нещо
12.09.2007 19:31
Ей,между родители и учители трябва да има мостче, а защо не и още едно, за учениците...ех мечти, мечти!
цитирай
23. анонимен - kolega...
16.11.2007 05:03
това добре. но като знам нивото на обучение в катедрата, като знам колко и какво ви карат да четете (малко и глупости) хич не ми се види какво младо поколение у политологията се е задало. След сегашния шок и ужас де. Пази боже, а вие си учете уроците :) да не се късаме догодина ;)
цитирай
24. raykov - До анонимен 23
16.11.2007 20:13
колега, а Вие сте... ?
цитирай
25. haralanov - Браво млади човече...
05.04.2008 21:26
Добре си го написал.Аз съм учител по физическо на точно такива млади хора 16-19 годишни.Не се интересуват.Не ги интересува.А интереса не може да бъде вменен.Той или се поражда и го има,или го няма.Тъжна история май,и тъжно бъдеще ни чака...Поне младите хора все още имат някакви илюзии...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: raykov
Категория: Политика
Прочетен: 1416397
Постинги: 26
Коментари: 1030
Гласове: 10909
Архив