Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.09.2007 16:35 - ЗЕЛЕНАТА АЛТЕРНАТИВА [23.09.07]
Автор: raykov Категория: Политика   
Прочетен: 3749 Коментари: 8 Гласове:
0

Последна промяна: 23.09.2007 16:51


Политическите партии са посредник между държавните институции и гражданското общество. Те се стремят да отразят интересите и ценностите на последното, като крайната цел е да ги превърнат в едни или други решения на държавата, имащи общовалидно значение за цялото общество.

   

    Причини за написването на следващите редове са познанството ми с някои от членовете на Инициативния Комитет за създаването на Политическа партия „Зелените” и тази статия. Остават два месеца до свикването на учредителната конференция на партията на  24-ти ноември 2007 г. Създаването на ПП „Зелените” определено представлява интерес за политолози и социолози, а скоро ще заинтересува и много от българските политици.
    „Зелените” партии се появяват през 70-те и 80-те години на XX век в развитите западни демокрации. Причина за това са последиците от индустриализацията върху околната среда и върху човешкото здраве. Това, съчетано с критика към съвременното капиталистическо общество, според някои автори поставя Зелените в левия политически спектър.
    ПП „Зелените” заявяват, че ще следват именно модела на западните си събратя, като смятат да влязат в непрекъснат диалог с екологичните движения в своята страна. Това няма да е особено трудно имайки предвид, че някои от лидерите на тези организации са в инициативния комитет на партията., но това е друга тема. В Учредителната декларация на ПП „Зелените” са видни основните им принципи: демокрация, опазване на околната среда, спазване на човешките права, уважение към разнообразията и различията, достъп до качествено образование. Последното може би е продиктувано от това, че някои от членовете на инициативния комитет са студенти, активни членове на академичната общност. В този документ, който междувпрочем не се отличава с голяма оригиналност са поместени идеи, които едва ли ще се понравят на сега съществуващите български партии. Желателно е обаче те да се поинтересуват от проблемите на екологията и ценностите, които засягат Зелените. Действията в тази насока ще бъдат опит за запазване на младия електорат на „леви”, „десни” и „центристи”, след създаването на тази партия и в неин противовес. Това безспорно ще е един от големите плюсове за българския политически живот от възникването на партия на „Зелените”.
    Интересни са причините за възникването на тази партия в България. Нашата родина не е от най-развитите индустриални страни, същото може да се каже и за гражданското ни общество. Появата на нова политическа партия често е продукт на кризи и социални сътресения. С оглед на протестите „За Странджа”, „Спасете Иракли”, „Спасете Рила” и призивите, които заляха Интернет през последните месеци,  възникването на новата политическа формация бе предвидимо и очаквано. След преминаването на първия етап – възникването на предпартийни образувания, имащи спонтанен характер, резонно последва втората стъпка – формиране на организационна структура. Това е резултат от желанието на определени групи в гражданското общество да бъде защитен и утвърден техният политически интерес.
   Членовете на Инициативния Комитет за учредяването на ПП „Зелените” съвсем навременно се опитват да уловят социалните конфликти в българското общество. Нещо подобно се опита да стори и Яне Янев с идеята да бъде издигната кандидатурата на българските медици в Либия за евродепутати. Създаването на партия на „зелените”  цели да превърне стихийните потребности и стремежи на младите българи в политически интереси. Пред Зелените има два възможни варианта за действие. Първи - използвайки социалното недоволство на населението, учредителите да се опитат да затвърдят новата партия за кратък период от време на политическата сцена. Това безспорно ще е по-грешният път. Втори вариант – постепенно изграждане на партията и утвърждаването й сред младежта чрез различни акции и инициативи. Зелените ще се стремят и към формиране на определени идейно-политически нагласи сред населението, като търсят опора предимно сред младите хора. Последните не са особено политически активни и в голямата си част нямат ясни политически предпочитания. Тук откриваме още един плюс от създаването на тази политическа формация.
   За мнозинството от българските партии са характерни опитите да мобилизират електората си само преди избори. За разлика от тях ПП „Зелените” заявява готовност често да провежда акции за различни каузи подобни на тези за Странджа, Рила и Иракли, които допадат изключително много на по-младите социални групи, имащи нов тип ценности. Интересно е как се извършва това мобилизиране. Благодарение на възможностите, които предоставя Интернет, за различните инициативи на еколозите бяха изпратени стотици електронни писма, и бяха създадени десетки сайтове, където човек може да подпише петиция, да разгледа снимки на застрашените местности и да разбере часа и мястото на следващия еко-протест. Интернет-активността на Зелените е съизмерима само с тази на „сините” блогъри. Останалите политически сили правят твърде плахи и най-често неуспешни опити за привличане на хора към техните редици чрез съвременните технологии.
    Следващият етап в развитието на партията е превръщането й в обект на конституционни и законови разпоредби, а с това и в компонент на българската политическа система. В историята са се появявали и изчезвали много политически партии, но малко са тези, които са просъществували по-дълъг период от време.
Пожелавам на новите Зелени да поставят основите на една стабилна организация, която да даде много на българската политика.




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Да затворим Кремиковци и ЦСКА с н...
25.09.2007 11:16
Да затворим Кремиковци и ЦСКА с него!
цитирай
2. raykov - Още един
25.09.2007 11:24
зелен - опасен идеалист :-)
цитирай
3. karavelov - По скоро син!;)
27.09.2007 20:08
По скоро син!;)
цитирай
4. анонимен - зелените, пембените
28.09.2007 00:43
не мисля, че това е правилния път да се привлече вниманието на младите към политиката. да, вярно е, че екологичната тематика е тази, която изведе млади хора на протести, заради нея проявиха някаква активна гражданска позиция. но нека не се заблуждаваме - "гражданското" в тези инициативи е крайно повърхностно, да не казвам, че те са по-скоро някаква форма за прекарване на свободното време.. вниманието на младите относно политиката трябва да тръгне от проблемите, от които са непосредствено засегнати, но за които си мълчат или не ги съзнават. такива проблеми са безполезното задължително образование, корупцията и смазващата бюрокрация в университетите, нуждата да се създаде традиция за гъвкаво работно време сред работодателите...
цитирай
5. buket - зелените мълчът
01.10.2007 12:36
Значи ще кажат нещо по-свястно. Не може да няма изненада!
Те изненадите започнаха да тропат, само че готови няма, има готованковци!
цитирай
6. furiika - Разбрах за рожден ден днес. :))
06.10.2007 16:54
ЧРД! Здраве, щастие, късмет!
цитирай
7. raykov - Благодаря
06.10.2007 17:53
за хубавите пожелания. Много мило. :-)
Поздрави!
цитирай
8. viovioi - :))
08.10.2007 10:14
Честит рожден ден!
Всичко за което си мечтаеш,
всичко за което се надяваш,
всичко, което те прави щастлив,
аз ти го желая днес и винаги!!!!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: raykov
Категория: Политика
Прочетен: 1415846
Постинги: 26
Коментари: 1030
Гласове: 10909
Архив