Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.10.2007 12:01 - НОВИЯТ ИЗБОРЕН СЕЗОН [15.10.07]
Автор: raykov Категория: Политика   
Прочетен: 6240 Коментари: 16 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
      С идването на есента настъпи и новият изборен сезон. Присъщо е на хората да се борят за власт. Борба има не само за пост на кмет или общински съветник, но и за неща далеч по-дребни. В СУ „Св. Климент Охридски” също има избори. Дойде краят на мандата на ректор, декани и... Студентски съвет.
      Съветът е организацията, която трябва да защитава студентските интереси в управлението на Университета и която получава процент от бюджета на последния. В Студентски съвет влизат студенти на квотен принцип от различните факултети. Ползата от членството е нещото, за което пита всеки, който чуе за тази организация. Част от хората са вътре само заради реда, който ще впишат в CV-то си, друга за да върши работа и да се учи, а трета... за да краде. Поне това е широко застъпеното мнение.
    Както при всяка борба за власт и пари, колкото и малко да са те, и тук хората си правят мръсни номера. За съжаление Съветът е една много добра школа за това. Изборите за попълване на новото Общо събрание на Студентски съвет бяха проведени на 10 октомври 2007 г. Странности ги съпровождаха от самото им начало. Една от тях бе поставянето на урните за гласуване в някои факултети на труднодостъпни и слабопосещаеми места. Това несъмнено ограничи избирателната активност. Този проблем бе решен по средата на изборния ден. В неговия край не бяха изнесени протоколи с броя гласове за всеки кандидат, а само крайни списъци с избрани членове. Според колеги, запознати добре със Студентски съвет, това е само прелюдия към същинската борба за власт.
    Ще ми се да вярвам, че всичко е било в резултат на лошо стечение на обстоятелствата или грешки на избирателната комисия. Ще е жалко, ако хора на по 20 години се занимават с подобен род апаратни игри, защото смешни са парите, за които е тази борба.
    Изборите безспорно представляваха интерес за мен, не само като студент по Политология, но и като човек, който пряко участва в тях. Те ми позволиха да натрупам известна доза опит в подобен род дейности – изготвяне на листовки, агитиране и т.н. На базата на борбата за нещо толкова малко, само мога да си правя изводите, какви машинации се правят за спечелването на реална власт.
    Кандидатирах се и бях избран за член на Общото събрание на Съвета. За мен организацията не е нито трамплин към депутатското кресло, нито предоставя най-добрата трибуна за упражнения по реторика. Съветът трябва да работи, за да направи престоя на студентите в Университета по-приятен и полезен за всички. Поне това е моето желание.
    Искам да благодаря на хората, които ме подкрепиха. Сега съм един от тези 64 души, които представляват повече от 15 000 студенти в нашата Алма Матер. Вярвам, че мнозинството от представителите желае промяна на настоящето състояние на Университета към по-добро. На останалите само ще кажа – бъдете студенти, а не депутати-самодейци.

 



Тагове:   новият,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. zari - Хубава новина!
15.10.2007 12:49
Успех на всеки честен млад човек, какъвто сте Вие!
цитирай
2. breathe - Студентски съвет на СУ...
15.10.2007 13:36
Циркът ти още не е започнал. ;))) Ще видиш какво значи шоу като почнете да се избирате за разните му постове там, председатели, зам.-председатели на комисии, на ресори, представители в академични и контролни съвети, комисии по стипендии, КСБВУ, представители в НПСС.... Ще е весело! ;)
цитирай
3. viovioi - Поздрави и от мен !!
15.10.2007 13:43
Желая ти успешен мандат. Вярвам, че ще успееш да защитаваш интересите на стъдентското съсловие.
цитирай
4. breathe - От чисто любопитство, кои са дей...
15.10.2007 13:56
От чисто любопитство, кои са действащите лица, дето водят парада? Още ли са старите?
цитирай
5. gantree - :)
15.10.2007 14:01
честитка :)
цитирай
6. mom4eto2 - Поздравления!
15.10.2007 15:22
Хората са те оценили и това говори достатъчно. Но от тук нататък започва трудното, защото ти сам спомена за какво се навират там повечето, а тези им намерения ще намират много малко допирни точки с твоите идеи... Но все пак УСПЕХ! Аз лично не се съмнявам, че ще постигнеш такъв! :)
цитирай
7. breathe - @mom4eto2
15.10.2007 15:39
Наско, ти ли си това? ;)
цитирай
8. raykov - Благодаря
17.10.2007 00:46
на всички ви за хубавите думи! Радвам се, че тази тема предизвика интерес у вас.
Ще се постарая да представя добре факултета си и да защитя интересите на студентите на СУ.
цитирай
9. breathe - И аз
17.10.2007 06:47
така си виках, като бях в първи курс, сега обаче не ща и да чуя за СС, ОС на СС, СИС на СС и т.н. ;)))))))
цитирай
10. анонимен - brathe - звънни някой път да се видим и да пием кафе
17.10.2007 16:32
хаха я да видим дали ще се сетиш от първият път коя съм
ще кажа само едно:
Пламена

номерът ми е все още същия
цитирай
11. raykov - Първото Общо събрание
20.10.2007 00:03
= ПЪЛЕН ФАРС :-)
цитирай
12. sybilla - ПЪЛЕН ЦИРК-ако питаш мен!
21.10.2007 15:51
И аз участвах в тези избори, но като избирател!Всичко , което си споменал в статията си мога да го потвърдя с две ръце!Нямах удоволствието да присъствам на Първото Общо събрание на СС, но пък имах възможността да прочета много интересни впечатления в нашия форум. Истината е, че такова поведение на младия човек показва вродената липса на ценности. От сега явно се формира тази псевдополитическа прослойка от ненаяли се на пари и първенющина малки хорица!И за съжаление точно те са тези, които успяват да се доберат да желаната позиция чрез позьорство, връзки и личен интерес. И това ще е "новият" политически елит на България!?Нали затова се борим??За промяна?Политичеси партии като "Новото време" явяват ли се алтернатива на случващото се въобще?!Ето как е възникнало "Новото време": "На 1 октомври 1999 г. в 19:42 ч. в един малко, но уютно софийско кафене беше учредена групата за натиск "Новото време". Учредители бяхме екип от млади и гневни професионалисти, сред които Тончо Токмакчиев, Мирослав Севлиевски, Жоро Торнев, Емил Кошлуков, Камен Воденичаров, Дони, Стелиян Стойчев, Красен Кралев. Обединяваше ни стремежът да докажем, че всеки може да успее тук, в България, а всички заедно можем да направим и България успешна."
Ок. Хубаво и креативно. Може би почти всяка партия възниква по този този романтичен и невинаги утопичен начин. Но винаги се поставя благородната цел като начало...И после...?!Когато активите са натрупани, когато дойде известността, сигурността под крилото на други по-големи "акули" или по-точно подводници, като НДСВ-какво става тогава? Какво се случва с ценностната система на тези хора. Бяхме свидетели как се прилепват като пиявица, споделят някакви общи идеи и нестроения с "голямата" партия, но от друга страна са толкова независими, че могат да си плюят на петите, когато пожелаят!Господа депутати-това се нарича бягство от отговорност!Това се нарича предателство на ибирателите-на народа!И да не си мислят, че такива факти се забравят от обществото. Грешки случайни в политиката няма.
Хьойзинха говори за понятието "игра" (от културологична гледна точка-наскоро имахме упражнение по темата и се сетих да спомена за това), че игра без правила не съществува на практика и правилата са поставени, за да бъдат спазвани, който ги наруши излиза ат играта!Но има и един особен вид играчи, които нарушават правилата , но скрито и завоалирано и остават в нея, за сметка на останалите. Това вече е понятието "нечестна игра". Интересен феномен, който част от младите студенти тепърва преоткриват и, за съжаление успешно се развиват в него. Защото университета не е подготовка за живота, а е самият живот!А за младите активисти, които следват модула на fair play-честната игра, остава само да се борят за каузите, които си поставят в и извън университета, защото тук, сред нас няма вятърни мелници! Има вятърни глави, които се правят, че всичко е на ред!
Поздрави Райков за хубавата статия!Успех ти желая в СС!Нека видят, че може fair play да се окаже печелившия начин аз постигане на целите!
цитирай
13. geryordanova - Май Студентският съвет изнася един ...
24.10.2007 20:37
Май Студентският съвет изнася един и същи цирк във всеки ВУЗ. Когато аз бях студентка не пожелах да се кандидатирам за представител в Студентския съвет на Академията в Свищов заради всички онези неща, които са описани в предходнитедва блога. Вместо това станах член, а днес вече съм и Алумни на Локалната секция на АIESEC International. И не съжалявам, най-малкото защото в тази организация се влиза с интервю и есе на английски език, а не с пари и дървени философии. Мисля, че студентският съвет е една напълно излишна организация в рамките на ВУЗ-а, която за жалост на всичкото отгоре е и на бюджетна издръжка и дори има глас при определянето на новия ректор. Все пак живеем в България и всичко (т.е. всеки) си има своята цена. За жалост студентите си продават кожата много евтино.
Райков, не те познавам лично, но ми харесва активната гражданска позиция у теб, която личи от всеки твой постинг. Пожелавам ти скоро да намериш своя път и да не си губиш времето с празно псевдополитическо дърдорене на такива безмислени форуми. Пожелавам ти и обратното. Да успееш да пребориш статуквото!
Успех и все нагоре!
цитирай
14. raykov - Краят на изборния сезон
31.10.2007 01:10
Днес бях избран за втори мандат като Зам.-председател на Студентския съвет на Филофоски факултет на СУ. :-) Безспорно най-силната студентска организация в България...
Благодаря на хората, които ми гласуваха доверие.
С това моят изборен сезон приключи :-)
цитирай
15. sybilla - Споко-това е само началото...!
31.10.2007 02:15

Райков-ЧЕСТИТО!!Предстои ти още един мандат... желая ти да е изпълнен с много успехи и слава-както и ползотворна работа! Вярвам в теб :) Попътен вятър в платната!

Сърдечни поздрави, Сибилла!
цитирай
16. raykov - Нов ректор :-)
14.11.2007 22:59
След 10 часово Общо събрание на СУ, за Ректор избрахме проф. дин. Иван Илчев. Да ни е честито :-)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: raykov
Категория: Политика
Прочетен: 1415719
Постинги: 26
Коментари: 1030
Гласове: 10909
Архив