Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.12.2007 21:14 - ДЖОН БАЙЪРЛИ В СУ [02.12.07]
Автор: raykov Категория: Политика   
Прочетен: 4398 Коментари: 4 Гласове:
0

Последна промяна: 03.12.2007 11:15


image    Джон Рос Байърли, посланик на САЩ в България, е роден през 1954 г. в град Мъскигън, щата Мичиган.  Завършва с отличие бакалавърска степен от Университета в град Гранд Вали, щата Мичиган. Придобива и магистърска степен от Националния военен колеж, където впоследствие чете лекции по националната сигурност като гостуващ професор.
      Кариерата му на дипломат е свързана със СССР (Русия), страните от Централна и Източна Европа. Носител на Президентската награда за отличие в службата и на наградата Синклер за отличие в изучаването на трудни езици. Владее немски, френски, руски, чешки и български език. Посланик Байърли е един от малкото дипломати, които още с идването си в България започва свободно да използва в работата си и да говори официалния език на нашата страна.


            През последните месеци в България се забелязва значително нарастване на интереса и инвестициите на американски компании. Необходимостта на последните от висококвалифицирани кадри обяснява активността на посланик Байърли в посока намаляване на корупцията и привличането на млади българи в американски фирми. Само преди няколко дни американското посолство започна приемането на документи за участие в образователните програми на САЩ, насочени към младите български учени и преподаватели. Всичко това, съчетано с многобройните посещения на посланик Байърли в български университети, иде да покаже засилващия се интерес на Щатите към българската икономика.         
            На 30 ноември 2007 г. американският посланик изнесе реч пред преподаватели и студенти от специалност „Политология” в СУ „Св. Климент Охридски”. За пореден път силно положително впечатление направиха познанията на Джон Байърли по български език. Посланикът представи някои от постиженията на българо-американските отношения през своя мандат. На първо място бе отбелязан ръстът на американските инвестиции в България. Стабилитетът и благоденствието на нашата страна бяха посочени като ключов фактор за партньорство ни със САЩ. Като друго голямо постижение през своя мандат, посланик Байърли посочи помощта на Щатите в освобождаването на българските медици от Либия. Не на последно място бе отбелязан огромният интерес към програмата „J-1 Summer Work and Travel“, в която през 2007 г. участваха над петнадесет хиляди млади българи.  Очакванията са, че в бъдеще тази цифра ще нараства. Посланик Байърли раздаде на заинтересованите студенти книжки с допълнителна информация за програмата.
            Като основни цели на българо-американските отношения, Джон Байърли посочи повишаването на жизнения стандарт на българите и подобряване на условията пред чуждестранните инвеститори в страната. Намаляването на корупцията е основна предпоставка за подобряването на бизнес климата и окуражаването на американските компании да инвестират в България. За целта българската държава трябва да покаже ясно и недвусмислено, че веднъж завинаги „политиката” на корупционни практики ще бъде прекратена. Друга основна цел на Джон Байърли е да обясни на българската общественост, че военните съоръжения, които използва САЩ на наша територия са под българско командване и под български флаг.
            В провелата се след речта дискусия, студенти от специалност „Политология” засегнаха темите за ядрената програма на Иран, конфликта в Близкия Изток и глобалното затопляне. На въпрос, нужно ли е създаването на Агенция за национална сигурност на България, посланик Байърли отговори, че подобна институция ще е полезна по отношение на системата за сигурност на нашата страна. Но също така подчерта, че т.нар. „българско ФБР” не следва да се свързва по никакъв начин и няма нищо общо с действащата американска служба.
            Особен интерес предизвика дискусията за независимостта на Косово, проблем който пряко касае българската страна, поради възможността за дестабилизиране на региона и изтеглянето на чуждестранните инвестиции от него. Очевидно бе за всички присъстващи на срещата, че тази тема особено тревожи и посланик Байърли.
        По всичко личи, че въпросът за независимостта на областта ще продължи да разпалва конфликти на Балканския полуостров, както е правил и през целия изминал век. Причината за това е невъзможността да бъде намерена приемлива формула за статута на Косово.
            Понастоящем, бъдещето на областта се обсъжда между Белград и Прищина под егидата на три посредника – Контактна група (ЕС, САЩ и Русия). Преговорите ще приключат на 10 декември 2007 г. Според изказвания на редица косовски политици на тази дата Косово ще обяви своята независимост. Този едностранен акт ще срещне остра критика от страна на Белград, който няма да допусне прекрояването на сръбската граница. Сърбия предлага съществена автономия, но не и независимост на Косово, защото това ще представлява нарушение на резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН и други международни документи.
            Въпреки това, Джон Байърли категорично подкрепи независимостта на Косово. На въпрос дали независимостта на областта няма да доведе до други конфликти и допълнително прекрояване на европейската карта, посланикът заяви, че това е единичен случай. Косово трябва да получи своята независимост, а на Сърбия трябва да се помогне за членство в ЕС. Според посланика, в една обединена Европа границите няма да имат такова съществено значение, както досега.
            Постигането на единна позиция на ЕС за Косово е съществен проблем. Твърде вероятно е след около седмица на европейската карта да се появи една нова суверенна държава. Според Джон Байърли евентуалната дестабилизация на региона, ще има огромни последици върху България. Тук възниква въпросът, кой ще бъде подкрепен от София - Прищина или Белград?

 

*  Този постинг е написан на базата на личните впечатления на студентите по политология Анна Димитрова и Тодор Райков. Той не ангажира по никакъв начин катедра "Политология" на СУ "Св. Климент Охридски".



Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. zharko - А според теб,
02.12.2007 21:57
за Прищина или Белград ще бъде подкрепата от София и защо?
Благодаря ти за информацията и отношението към проблема.
Поздрави!
цитирай
2. raykov - Позиция
02.12.2007 22:30
"Ние сме малка страна и има много страни, от които зависим". Думи на бивш премиер на Р. България. Мисля, че всеки може да си направи изводите. :-)
цитирай
3. jenseits - е, сега го виждам...
03.12.2007 14:43
Този човек изглежда наистина отдаден на длъжността си тук. Много ми допада личното му отношение към проблемите на България...Както и да е, по отношение на WAT едва ли е много прав. Не вярвам броя на бригадирите да нараства, тъй като долара доста се обезценява...пък и статистиката в другите ЕС страни показва рязко намаляване на броя на бригадирите 2 год след влизането им в ЕС (визирам Чехия).
цитирай
4. raykov - FED си знаят работата. :-)
03.12.2007 21:01
Доларът едва ли ще е вечно слаб. Не ми се вярва той да е причината за намаляване на броя бригадири от ЕС. Друг е въпросът, че Великобритания и Германия също са интересни дестинации.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: raykov
Категория: Политика
Прочетен: 1418782
Постинги: 26
Коментари: 1030
Гласове: 10909
Архив