Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.01.2008 11:36 - ПАРТИЙНИЯТ КАРТЕЛ [28.01.08]
Автор: raykov Категория: Политика   
Прочетен: 5272 Коментари: 11 Гласове:
0

Последна промяна: 28.01.2008 11:38

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
    Тотално размиване на “лявото” и “дясното” в политическото пространство може да бъде открито не само тук, но и в цяла Европа. Идеологическото сближаване е изключително опасно поради демотивиращия ефект, който има върху избирателите. Те губят изборните си алтернативи, а от там расте чувството на отчуждение и недоверие към официалната политика. Всичко това води до окопаването на вече съществуващите партии в публичната власт. Не по-малко опасни са радикалните, популистките и персоналистките партии, възникващи в техен противовес. 
    Днес масмедиите ни показват, че за да има изборен успех една партия, не са й нужни добре развити местни структури и голяма членска маса. Вместо тях политическите лидери залагат на прякото общуване с публиката посредством телевизия, радио и Интернет. Доказателството за ефективността на последните видяхме още през 2001-ва година с НДСВ и съвсем наскоро с ГЕРБ.
    Съвременните партии насочват своите ресурси към печеленето на подкрепа от електората, отколкото към организирането и поддържането на партията на местно равнище. Нуждата от организационни кадри и активисти, работещи за осъществяването на връзка с избирателите на местно ниво става все по-малка, за сметка на добрия политически маркетинг, способен да препрати посланията на партията и нейните лидери до целия електорат. Друг фактор за нарастването на автономията от местните структури са държавните субсидии, отпускани на партиите в публичната власт.
    Преди налагането на този начин на финансиране на политическите партии, те са били зависими почти изцяло от доброволни дарения и членски внос. Той е въведен с цел намаляване зависимостта на партиите от външни дарители, желаещи да увеличат своето влияние в публичната сфера. По този начин се достига и до ерозиране на връзките между парламентарните ръководства и структурите на местно равнище. По-тясното ангажиране с държавата води до постепенното отмиране на последните.
    С понижаването на различията в принципите и идеологиите между конкурентните партии, става по-лесно всяко ръководство да преговаря с друго такова, отколкото със собствените си последователи на местно равнище. Това води до възникването на партийни картели и професионализирането на политиката. По-рационално за партийните ръководства се оказва да се споразумеят с опонентите си, гарантирайки си институционални изгоди и участие във властта. По този начин днешните партии абдикират от едни от основните си функции – социализирането на индивидите и представителството на техните интереси. В резултат на това, с мобилизирането на гражданството се заемат различни групи по интереса и граждански движения.
    За да запазят позициите си в публичната власт, партиите увеличават финансирането си от държавата и се стараят да направят по-трудно навлизането на нови субекти в политическия живот. Това има ефект в краткосрочен план. В дългосрочен ще се окаже пагубно за тяхната легитимност, поради нарастването на недоволството на гражданите към политическите партии и политическия процес като цяло.
    Именно на това разчитат популистките партии, желаещи се да канализират тези чувства в опит да намерят своето място в публичната власт. Характерно за тях е да се идентифицират като “антипартийни”. Интересен е фактът, че веднъж включени в публичната власт, те често “забравят” за своите различния. Колкото по-дълъг период от време тези партии прекарат в парламента, толкова повече се размиват идеологическите им различия с останалите.
    Всичко казано до тук извежда на преден план необходимостта от внимателен анализ на посланията на партиите, преди да влязат в публичната власт, техните действия по време на упражняването й и постигнатите резултати. Партийният картел у нас известен като “8:5:3” показа на българските граждани, че са живели с илюзията, че могат сами да избират своите управници. От тук насетне нещата са в ръцете на гражданското общество, ако го има...



Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. miralyub - Партиите общуват с избирателите не ...
28.01.2008 12:24
Партиите общуват с избирателите не само с радио, телевизия и Нет, а и с нещо много по-важно и по- ефективно - пари.
цитирай
2. viovioi - да прав си..
28.01.2008 13:46
и все повече този "картел" се хомогенизира и започва да прилича на еднопартийно управление. Нещо за което опозицията в Русия алармира. У нас картинката е не по различна. Тройната коалиция каквито и противоречия да има, не проличават при гласуване в пленарна зала. А местните партийни организации мисля ,че са отживелица. Всъщност и да и не!! Митингите, събранията , конгреси и всякакви подобни изяви са по-добрия начин за общуване с избирателя. Но пък чрез медиите могат да бъдат внушени по бързо посланията на гражданското общество, което апропо мисля че е малко позаспало. Поздрави за анализа!:)
цитирай
3. raykov - Така е,
28.01.2008 14:07
но кое е по-лесно? Да се организира събрание или да се купи ефирно време? Второто позволява достигането на далеч по-голям електорат и дава основание на редица анализатори да говорят за съществуването на "медийни партии".
цитирай
4. анонимен - Абе, Гоцето си остава Гоце, Савата - Сава, и... т.н.
28.01.2008 16:20
Представете си случка. Седите си един ден вие, някъде в някой апенински градец, в офисчето си от 4 по 5 квадратни метра и не щеш ли, в един момент се явява някаква персона. "Ти нали беше някакъв там... хм... от коронованите..."
"Да, бе..., ама защо беше...!?
"Да вземеш да ми кажеш кое от дяцата си най-харесваш. Айде, пък аз след месец ще ти се обадя пак!"
И изчезва персоната яко дим, а вие седите и се пулите в затворената врата, чудите се на кого да се оплаквате - на полиция ли, на арменския поп ли, на папата ли или на някой от многобройните роднини по оная, коронната линия.
И след месец оня отново идва. "Ти помисли ли, бе"-вече по-свойски, като тар познат пита персоната.
Ами аз, такова..."
"Няма такова. Има оферта! Пазаруваш си там каквито имотчета имаш, а другото е наша работа. Само виж ам, гледай да е по-лицеприятно..."
И така изведнъж се ражда "НОВИЯТ МОРАЛ"
Естествено, всички прилики са случайни и непреднамерени.
цитирай
5. анонимен - ляво-дясното деление умряло от естествена смърт, казват
29.01.2008 18:38
И носталгията по него е неадекватна, а ексхумацията му е вредна. Един умен човек написа цяла книга за това "Beyond Left and Right" и после стана шеф на LSE и съветник на Блеър.
Картелът на политиците се разбива с по-силни инструменти на демокрацията, особено пряка. И това друг умен човек даде ясен знак - Бруно Фрей.
За Бг са особено необходими такива инструменти, защото няма средна класа с ресурс да "върти" традиционните.
Партийният картел се разбива с непартийна самоорганизация на изключените. Нещо такова - http://edname4ta.blog.bg ili .dir.bg
цитирай
6. ignatkan - Млади приятелю,
29.01.2008 19:40
правдив,точен,верен анализ.Опитай да замениш думата партии с котерии и ще видиш какво ще се получи.Поздрави за задълбоченото мислене!
цитирай
7. poetessa - За гражданското общество, ако го има...
29.01.2008 23:21
...политическата и социалната ситуация в държавата щяха да имат съвсем друг облик!
Във връзка с идеята на СДС за електронното гласоподаване(и проблемите за тайната на вота, както и броя гласуване падащи се на гражданин) споменах, че вероятно левите, за да се "подемократизират" биха прегърнали идеята с две ръце. Така от една страна ще спечелят повече синьо-младежки електорат, а от друга страна ще спестят пари от бензина за автобусите от турската съседка... Евалла!

цитирай
8. buket - Хубави ги мъдрим но...
31.01.2008 18:48
...сякаш до всяка мисъл стои "анонимен-4", което обезсмисля всяка мисъл.
Интересно, защо ли няма единомислие или ако се появи се разпада още в началото.
Просто защото всеки гледа на властта като "на кокал".
Държава от оглозгани кости!
Машалла!
цитирай
9. ivesa - Гражданското общество го има в България...
03.02.2008 08:43
Много хора се интересуват от политика,макар че не са политици.Много хора искат да ускорят процесите за напредък,но не знаят как да го направят.Стои за разрешение въпросът:как да се изяви гражданското общество,за да е ефективно.
На парламентарните избори ще си проличи ефективната изява,но тя трябва да се подготви умело,а това изисква много работа...
Поздрави за направения анализ!
цитирай
10. raykov - Гражданското общесто
05.02.2008 22:20
може да се изяви не само чрез гласуването по избори, но и чрез създаването на граждански организации и движения, защитаващи определени интереси и преследващи специфични политически цели.
Проблемът тук е, че някои хора ги мързи да се организират :)
цитирай
11. анонимен - интересно - и съзнават
17.03.2008 22:23
че ги мързи :(
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: raykov
Категория: Политика
Прочетен: 1409658
Постинги: 26
Коментари: 1030
Гласове: 10909
Архив