Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.03.2008 16:18 - ЯВЛЕНИЕТО КОРУПЦИЯ [26.03.08]
Автор: raykov Категория: Политика   
Прочетен: 4229 Коментари: 8 Гласове:
1

Последна промяна: 26.03.2008 16:18


    Корупцията е сред основните причини за настоящето положение в нашата страна, а от там и за високите емиграционни нагласи сред младите българи. В краткосрочен план тя задушава дребните предприемачи и бизнесмени, а в дългосрочен погубва цели общества и страни. Отделните индивиди започват да се страхуват от институциите в собствената си страна. Корупцията дестимулира студенти и ученици да започнат свой собствен бизнес. Младите българи  все по-често са решени да търсят възможности за личен просперитет в чужбина. Така най-ценният ресурс на една страна – човешкият, постепенно "изтича” от България. Ето защо е нужно да се борим срещу факторите, които способстват загубата на квалифицирана работна ръка.
    Съществуват различни определения за това що е корупция. Най-обобщено може да се каже, че тя е изискване, предлагане, даване или приемане, пряко или непряко на подкуп или каквото и да е друго неполагащо се предимство. Корупцията е естествена проява на размяна между хората и ето защо няма страна в света, в която това явление да не е разпространено.
   Тя се характеризира с наличието на поне две страни, работещи по споразумение и придобиващи тайно печалби и привилегии в процеса на взаимодействие помежду си. Борбата срещу политическата корупция е процес на осветляване на представителите на публичния интерес, използващи властта, в която са облечени за своето собствено или това на близки до тях лица обогатяване. Резултатите от тези им действия са за сметка на цялото общество.
   Следствията от корупцията имат траен отрицателен ефект основно в икономическата сфера. Високите й нива водят до намаляване на инвестициите, спад в производителността, увеличаване на бюрокрацията, намаляване на сигурността, неефективни обществени услуги в области като полиция, правосъдие, образование и здравно осигуряване. Не бива да забравяме и още две негативни следствия -принудителната емиграция и отсъствието на чувство за общност. По този начин тя се превръща в своеобразна спирачка за развитието на гражданското общество в България.
  След 1989 г. българските граждани емигрират предимно по етнополитически причини. Политическата нестабилност и недоверието към държавните институции са основна причина за миграционно поведение сред младото население в този период. Скоро след това емиграцията започва да се определя от други условия и фактори, придаващи й икономически характер.
   Днес стремежът към пълноценна личностна изява, професионална реализация и по-добро заплащане на труда са от съществено значение за желаещите да мигрират. Корупцията пряко въздейства върху най-силно стимулиращия фактор за външна миграция - жизнения стандарт.
    Противодействието на корупционните практики е част от усилията за изграждане на публичните институции на демокрацията. Необходимо е създаването на групи за натиск, обхващащи различни социални и групови интереси и пренасящи ги върху политическия процес. Тяхното наличие прави по-жизнено гражданското общество и от там дава повече гаранции за стабилността и легитимността на демократичната политическа система. Активната студентска общност трябва да се ориентира към насърчаване на дейности, насочени към натрупване на съвкупност от граждани, правителствени и неправителствени институции, изискващи формиране на политическа воля у българското управление за ефективна борба с корупцията и прозрачно, независимо и отговорно правораздаване.   
   Съществена крачка напред в контрола над корупцията е създаването с Решение  № 61 на Министерски съвет от 2.02.2006 г. на Комисия по превенция и противодействие на корупцията (КППК), под председателството на министъра на вътрешните работи. КППК разработва приоритетите на държавната антикорупционна политика и подходи за ефективно противодействие и превенция на корупцията в различните обществено-политически области. Комисията осъществява цялостния контрол и координация по изпълнението на Стратегията за прозрачно управление и за превенция и противодействие на корупцията.   
   За съжаление дори съществуването на правителствена стратегия за борба с корупцията не гарантира минимизирането й. Нужно е гражданските структури да поемат ролята на страни в коалицията срещу нея. Студентската общност може да способства успешния изход на борбата чрез организирането и провеждането на дебати по въпросите за противодействие и превенция на корупционните практики.
    Корупцията не може да бъде изкоренена напълно, но може да бъде направен опит за свеждането й до минимум. Тя оказва силно негативно въздействие върху цялостното икономическо и социално развитие на нашата страна. Ето защо нейната превенция и контролът върху политическата сфера се превръщат в основен проблем пред гражданското общество. Снижаването на нивото на корупцията и стабилното икономическо развитие ще доведат до мултиплициран положителен ефект върху всички обществени сфери. Неангажираността с проблемите на гражданското общество и политическата апатия не са и не могат да бъдат решение за младите хора. Активната студентска общност трябва да се заеме с подпомагане на държавните институции и неправителствените организации в борбата им с корупцията, с цел подобряване на бизнес климата в България, по този начин подсигурявайки собственото си бъдеще в тази страна.


Тагове:   корупция,


Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

1. avangardi - Има една стара българска поговорка:
26.03.2008 17:43
"Един път стомна за вода,
втори път стомна за вода,
на третия път се чупи."

Всеки е тръгнал да лапа от кацата с меда и иска да я пресуши сам. Като не дава на другите - изгърмява. Всичко без мярка е така.

Едно време хранехме една шепа и за народа имаше, и за износ имаше, и за баберка имаше и ...

Сега се навъдиха 360 и нещо партии, повечето от които само лапачи, всеки иска да удари кьоравото. Роднинската и партийната линия при назначаване е още по-силна. Хрантутниците станаха много - нямат наяждане. Тази паст трудно се напълва.

Поздрави за анализа!
Надеждата ни е в младите, но забравих, че те са родени научени на табиети в новите 20 години на разграбване и корупция.
Все пак не може да очакваме чудо, когато не виждаме гредата в собственото си око.
Очакваме най-доброто от съвестно учещата и можеща студентска младеж да се ангажира с проблемите на обществото!

цитирай
2. lambo - Среща на випуска
26.03.2008 19:57
Бе преди 7 години. Преди това не бях ходил на срещите цели 20 години.

До мен седна един от съучениците ми.
- "Ела утре да се видим. Имам магазин на ..."
- "Как ти върви бизнеса?"
- "Добре, не мога да се оплача, спестих някой лев"
- "Не мислиш ли да разшириш дейноста си?
- "Много мисля по тоя въпрос"
- "По точно?"
- "Наблизо в една махала има минерален извор, забравен от всички ... Та ти го знаеш. Мисля как може да го разработя и да продавам минерална вода"
- "И какъв е проблема?"
- "Шопа е проблема!"
- "По-точно?"
- "За да стане това трябва разрешително от София. Първото нещо което ще ми поискат е рушвет за разрешителното. Tова да е само! Но няма да е това. Шопа вместо рушвет ще поиска да участва като съдружник, пък аз да върша работата. Шопите не пускат никой от провинцията да работи без тях"
- "И ти ще се съгласиш ли?"

Той помисли малко и тъжно ми каза:
- "Нищо няма да стане. Сега има нова мода. Шопа, от който зависи разрешителното вече не иска нито рушвет, нито съдружие"
- "А какво?!"
- "Ами казва - Подайте си документите и ще получите отговор след 6 месеца - След 6 месеца обаче, вместо отговор, виждаш как една Софийска фирма идва и загражда Минералния извор ...
Затова ще си мълча, че и те да не сетят за това място"
цитирай
3. viovioi - всеки е бил поне веднъж жертва на корумпиран чиновник.
27.03.2008 10:29
И знае как е. Спира те полицая в нарушение и казва - пиша акт!! А ние му отвръщаме плахо и колебливо " Дай..не така..това-онова, не може ли да ...почерпя????" И после плачем и се оплакваме. Нагласата ни е такава. Примери много. Още един: Отиваме да си уредим узаконяване на имот в Общината И ЗАБЕЛЕЖЕТЕ - Търсим ЧОВЕК, който да УРЕДИ!! После плачем пак, че сме платили рекет! Ако стоим на здрави позиции, като европейци и си търсим правата, то може би, казвам може би нещо ше се промени. Това за ниските етажи на властта, за по-нагоре нямам мнение.
цитирай
4. raykov - Благодаря
27.03.2008 16:23
на хората, които редовно посещават моя блог и коментират писанията ми.
За съжаление напоследък нямах възможност да пиша често, но смятам да променя това.
Що се отнася до младите хората, ние наистина отраснахме във време на безогледни кражби. Време, в което хората занимаващи се със схеми за източване на пари са пример за подражание. Това няма как да не се отрази. Виждам възхищението, с което се говори за поредния "тарикат". При тези обстоятелства не може да се очаква чудо, но поне се надявам нещата да тръгнат към по-добро.
цитирай
5. avangardi - Извинявай за езика ми,
28.03.2008 08:10
рядко го пускам в ироничния му вид, но цялата ситуация е нелепа, дори абсурдна.
По памет ще цитирам нещо прочетено, извинявам се ако не съм абсолютно точна:
"Народът е жертва на първите седем години на управниците си. "
На онези, настойчиво предлагащи непоискани съвети, напътствия, услуги и т.н.:
"Глупако глупав, насила можеш да вземеш, не да дадеш!" - Никола Русев, "Приказка за Стоедин"

Приятен и успешен ден!
цитирай
6. letisi - излрали сме пъня на разрушението а той не води доникъде....
28.03.2008 23:21
препоръчвам ти книгата духлес на сергей минаев....
цитирай
7. sstoyanova - Поздравления за статията!
28.05.2008 01:49
Райков отново съм впечатлена от апела ти към общността на младите хора, защото и аз съм на мнение, че единствено даването на гласност на даден проблем може да "бутне лавината" от решения. И все пак задаването на неудобните въпроси, създава неудобните хора, които доста изобретателно биват премахвани... Като начало властта на престъпността трябва да престане да бъде "законна"! Един печален оксиморон на нашата политическо-социална действителност...
цитирай
8. lyudmilstefanov - Един немски поет преди Първата световна война
01.09.2008 09:57
е казал: "След години никой няма да пита какво е било времето. Но мнозина ще попитат, защо са мълчали поетите?"
Ще го перифразирам леко: "След години никой няма да пита какво е било времето. Но мнозина ще попитат, защо не са реагирали студентите?"
Имам чувството, че у нас най-активните проводници на идеята за гражданско общество, са пенсионерите. Това изражда недоволството от настоящето в носталгия към миналото, вместо то да стане мотив за търсене на пътища към бъдещето.
И още нещо много важно - ако участвате в смислени групи, клубове и общности, насочени към обществени дискусии и гражданска активност, съобщете ми някак - с лично съобщение или коментар. Искам да участвам в такива неща.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: raykov
Категория: Политика
Прочетен: 1418667
Постинги: 26
Коментари: 1030
Гласове: 10909
Архив