Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.08.2008 00:35 - СВОБОДА ИЛИ СЛОБОДИЯ НА СЛОВОТО [28.08.08]
Автор: raykov Категория: Политика   
Прочетен: 3985 Коментари: 5 Гласове:
0

Последна промяна: 25.11.2008 02:26


    Една от основните предпоставки за формиране на общественото мнение е наличието на автономни източници на информация. Свободата и независимостта на медиите са в самите основи на демокрацията. Нуждата от знания за човека е подобна на нуждата от храна и вода, ето защо е необходимо не само информацията да е свободна и достъпна за всички, но и нейното качество да е поне на нивото на санитарния минимум. Дали това е така в България?
    В нашата родина сме свидетели на това как мощни икономически структури контролират голяма част от средствата за масово осведомяване и налагат на обществото свой „дневен ред”. Същевременно пазарът е наводнен от редица издания с откровено „жълт” характер, засипващи ни с пикантни истории, клевети и компромати за политици, общественици, спортисти и т.н. Средностатистическият читател е привлечен от скандалните и сензационни заглавия, а самите статии са лесносмилаеми за ума. Естествено редакторите на „жълтите вестници” биват чести посетители на съдилищата.
    Същевременно Интернет набира все по-голяма сила благодарение на далеч по-диверсифицираната информация от тази, предлагана в печата, телевизията и радиото. Блогове и форуми предоставят възможност на мислещите хора в страната и чужбина свободно да изразяват своето мнение. Благодарение на това станаха реалност акциите в защита на Странджа, Иракли и Рила, без зад тях да стоят икономически интереси. Все повече хора се подписват под изказаните мнения и коментари с истинските си имена, отказвайки се от своята привидна анонимност и отделяйки се от безличната маса.
    Свободата предлагана от Интернет има и своята тъмна страна. Тук пред читателите с афинитет към скандалното и пред хората с много свободно време, като цяло, се разкриват безкрайни хоризонти. В глобалната мрежа се появиха сайтове, чието съдържание може да бъде класифицирано като явно словоблудство. Това се дължи на сипещите се от техните страници клевети, без каквито и да е доказателства. Същевременно с това авторите запазват своята анонимност, което нашепва за частни бизнес интереси. Точно тук една от основните граждански свободи се изражда в слободия.
    Според чл. 39, ал. 1 от Конституцията на Република България, всеки може свободно да изразява своето мнение. Следващата алинея гласи, че това право не може да се използва за накърняването на правата и доброто име на другиго. Именно това правят авторите в новопоявилите се сайтове. Със същия успех, с който срещу известна сума биват хулени бизнес конкуренти, всеки един български гражданин може да бъде обявен за отявлен содомит и некрофил от подобни анонимни „журналисти”.
    Срещу безнаказаното разпространение на клевети и злепоставянето на хора е необходимо да бъдат взети мерки. Ако това не се случи, никак няма да е учудващо, когато в подобна „медия” открием статии с дълги и сензационни заглавия от сорта на „Странджанските блогъри – противници на българския икономическия растеж” или „Майка Тереза – турски агент в католическата църква”. При наличието на доказателства уличаващи определени личности в измами, кражби и др. престъпления, списващите подобни издания могат просто да се обърнат към правораздавателните органи, вместо да сипят своя  бълвоч.
   
От една страна, по думите на Томас Пейн, опитът да се убие клеветата я поддържа жива, а когато никой не й обръща внимание, то тя загива от естествена смърт. От друга т.нар „жълти вестници” и сайтове се радват на все по-голям интерес сред населението на страната ни. Ето защо мълчаливото презрение към злословието едва ли е най-доброто решение на проблема. Тъжната констатация е, че все по-голям процент от българските граждани намират за най-добра книга... тоалетната книга.




Гласувай:
0



1. sstoyanova - Бълвоч РулЗз!
28.08.2008 01:08
Пак по любима тема си писал =)
Като бъдеща евентуална част от това т.нар медийно общество, не мога да не се съглася с теб. "Естествено редакторите на „жълтите вестници” биват чести посетители на съдилищата." Но... единственият случай за наказание, за който се сещам беше скандалите покрай г-н Станислав Трифонов. Дано и други случаи да има, но аз съм забелязала апатията на БГ "елита" ни към подобни вулгарни вмешателства в личния живот, дори измисляне на сензации. Просто не смятат за нужно да обръщат внимание на лъжите.
Да, винаги е било всеизвестен фактът за Жълтата преса, като недостоверен източник на информация, но това нищо не означава! Не може да се допуска реализацията на лъжата и то в медиите, които трябва да бъда единствен източник на чистата истина при наличието на лъжливият и крайно опорочен политически свят.
Журналистът ема призванието да поддържа човешките интереси, обществените и личните права, да развива културата. Все пак той е човекът, който най-силно влияе върху формирането на общественото мнение, респективно развитието на цялото общество.
Журналистът се е превърнал в лекарят, който изричайки Хипократовата клетва си заключва пръстите зад гърба си!
цитирай
2. buket - Формиране на обществото...
08.09.2008 08:31
Забравена мисъл...оставена да бъде изместена от непотребната, "самосформиране".
цитирай
3. анонимен - Детска градина
25.09.2008 10:01
„Срещу безнаказаното разпространение на клевети и злепоставянето на хора е необходимо да бъдат взети мерки.”

Какви мерки, бе драги?

А какви мерки да вземем срещу тебе, който ей-така джаста-праста пускаш празни лозунги от типа „Всеки полицай е необходимо да бъде художник”. Защото, примерно, докато патрулира по улиците, той ще може да рисува разни приятни и полезни картинки по стените и оградите на къщите. Няма лошо, нали така? От този сорт благи мисли е и твоето пишман предложение.

Защото, ти не знаеш ли докъде ще стигнем и то много бързо, ако твоите тревопасни идеи започнат да се осъществяват на практика?

Ами и аз бих казал, че е твърде вероятно да се стигне дотам, че и ножовете за хляб ще трябва да бъдат продавани срещу поне две разрешения – от санепидстанцията (знам, че не знаеш какво значи това – много си мъничък още и то си ти личи отвсякъде) и от кварталната партийна организация на кучкарите пенсионери. Примерно, може да потрябва още и от някъде другаде.

Трябва да ги предвиждаш тия работи преди да започнеш да правиш неловките си гимнастически упражнения пред очите на публиката. И чак след като си ги предвидил, така, както си си ги предвидил, трябва да ги пуснеш за публична дискусия заедно с наивния си лозунг, пардон – предложение. Не преди това и никога без това, както си направил сега.

Айде плувай нататък – морето е голямо и всеки може да си плацика единия от двата края на гръбначния стълб на плиткото. Както правиш ти. Я ги натопи и двата и влез по-навътре. После се гмурни и да те видим какво ще извадиш. Успех.

И не се казва тоалетна книга – ясно е, че това по ти върви на текста, дето джаста-праста си го нашрайбил, но звучи доста глупаво.
цитирай
4. raykov - Старчески дом
25.09.2008 22:07
Слава Богу, че все още се намират такива титани на мисълта като Вас, използващи "сложни" думи като "санепидстанция".
Въпреки тях, целият Ви коментар е една противна миазма. Дано Вашият сенилен мозък знае значението и на тази думичка. Можете да се допитате до Google.
Надявам се, че някой ден широката публика ще прочете нещо умно, излязло изпод "перото" на поредния анонимен словесен балетист като Вас.
цитирай
5. анонимен - Маринела
26.09.2008 11:36
хм, ейджизъм ли надушвам тук?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: raykov
Категория: Политика
Прочетен: 1418680
Постинги: 26
Коментари: 1030
Гласове: 10909
Архив