Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.01.2009 00:21 - СОЦИОЛОГИЯ НА ПОЛИТИКАТА [15.01.09]
Автор: raykov Категория: Политика   
Прочетен: 6710 Коментари: 5 Гласове:
0

Последна промяна: 15.01.2009 21:01


Що е то социология на политиката и има ли почва у нас?

       В своята сатирична новела „Фермата на животните” Джордж Оруел описа как идеологиите могат да бъдат манипулирани и изопачавани от тези, които притежават социалната и политическата власт, включително това как едно утопично общество е невъзможно поради корумпиращата природа на същата тази власт, която е нужна, за да го създаде. Ако властникът знае, че няма кой да го контролира, то той би беззаконствал на воля, но в случай, че над него се оказва постоянен обществен контрол, действията му биха били умерени и въздържани.
      Самоорганизацията на гражданското общество в клубове, сдружения, професионални съюзи, работодателски организации и други неполитически формации, притежава реална сила и способност да оказва влияние на процесите на формиране, упражняване и разрушаване на властта. За съжаление у нас ставаме свидетели на твърде редки и спорадични проявление на тази сила. Причината се таи в това, че хората стават общество само при наличието на силни социални връзки и потенциал за самоорганизация.
      Науката, която изследва този потенциал и цялата социална динамика на обществото е социологията. Самият термин е въведен през далечната 1837 г. от френския философ Огюст Конт. Системата, регулираща същото това общество се нарича „политика”. Тя търси начин да консолидира различни интереси и достигне до колективни решения, защото ако се удовлетворяват индивидуалните желания на всеки, съвкупният резултат може, а и често се оказва нежелан от никого. Известният германски политикономист Макс Вебер разглежда политика като влияние върху ръководството на едно политическо обединение - държава, човешка общност, притежаваща монопола върху легитимното физическо насилие на определена територия. От тук можем да заключим, че „социологията на политиката” е наука, изучаваща отношенията между държава и гражданско общество. Въпросът, който обаче трябва да си зададем, е има ли изобщо предмет за тази наука у нас?
     Първо, има ли държава там, където всеки може да бъде бит, пребит и убит, а виновниците за това да останат на свобода? Второ, можем ли да говорим за гражданско общество, когато латинската пословица „homo homini lupus est” (човек за човека е вълк) важи с пълна сила? Докато лично не се сблъскаме с проблеми като насилие, празен стомах и студен радиатор, то проблеми за нас няма.

image
фотограф: Георги Харизанов

Три основни социални страти в една снимка. Пенсионери редом до хора, намиращи се в скъпи коли и до такива в кофи за боклук.

      Трето, защо са ни изобщо науки като социология и политология, при положение, че в България абсолютно всеки добре разбира протичащите политически процеси и е способен да даде компетентно мнение по всички въпроси? Разбира се, на българина не му прави особено впечатление, че докато „бистри политиката” и се възхищава на собственото си величие и интелект, група държавници-бюджетоедци доволно си разпределя сочни парчета от данъчната баница, а той подобно на героите на Оруел обитава коптори, макар и панелни такива. Истина ще се окажат думите на Еклесиаста: „Съдбата на синовете човешки и съдбата на животните е съдба една: както умират едните, тъй умират и другите, и едно е диханието у всички, и човек няма предимство пред добитъка, понеже - всичко е суета!” (3:19). Нима няма поне малка отлика между човешка общност и животинско стадо?
      Ноторен факт е, че докато не правим нищо, сме осъдени да бъдем потърпевши. За съжаление, нашето общество трябва да пожъне каквото е посяло и докато не разбере, че прогресът му зависи от него самото, от ефективен контрол над властта, самоорганизация и неуморен труд, то всички ще бъдат равни, но някои ще са по-равни от други.


Тагове:   социология,


Гласувай:
0



1. sstoyanova - Има ли общество или няма общество в България?!
15.01.2009 00:46
Райков, напълно коректен въпрос си поставил за това кое прави едно общество-общество и какви трябва да са хората, за да се даде отговор на въпроса ти: "защо са ни изобщо науки като социология и политология".
Моят коментар:
Пример, студентите, градители на модерна България. Те първо не знаят как да поемат отговорност за себе си и своите права в рамките на университетската институция, а какво остава пред държавната. Като член на Факултетния Студентски съвет на Философски факултет(СУ) и срещите и разговорите ми със студенти се впечатлявам от тяхната дезинформираност, незаинтересованост и абсолютно безхаберие относно какви граждански позиции трябва да защиват в университета и как да го направят. Но по-лошото е, че когато правим обучителни лекции и проекти, семинари, правят се информационни форуми и сайтове и всичко това, целият този доброволчески труд на колегите от съвета се оказва нежелан от по-голямата част от заинтересованата страна, т.е. студентите. А най-голямата наглост идва, когато поради незнание и дезинформираност(по тяхна безотговорност) се появят и първите проблеми, тичат при нас за готови и лесни решения, все едно сме богове. Това е тяхното отношение към организациите защитници на техните студентски права. Тогава какво отношение да изискваме от тях към политическите и обществените организации и партии?
Държава без общество.
цитирай
2. cefulesteven - И моето мнение е, че "общес...
15.01.2009 21:51
И моето мнение е, че "общество" е изкуствена дума за настояща България. Слава Богу, народ все още имаме, но бавно се претапя и народа за да се превърне в маса.

От години съм запомнял, че с думата "общество", злоупотребяват най-вече тези които злоупотребяват и от облагите му. Определени кръгове от хай-лайфа, строго партизирани и зомбирани ултраси от политическите мастодонти, представители на обръчите и кръговете или техни фенове, най-често обичат да говорят от името на "обществото". "Обществото" - подкрепяло военната ни намеса в Ирак, признавало Косово, бедният е бил безполезен за "обществото" и паразитиращ "обществото". "Обществото" подкрепяло закриването на енерго-блоковете в атомната електроцентрала, ДДС-то върху книги и жизнено - важни лекарства. Сума ти нерви изразходих за да се опитам да разкодирам какво имат предвид под "общество" и из интернет-форуми и в живота.

Не мога да приема общество без солидарност, а такава като цяло липсва.

Мое виждане, не искам да ангажирам. Споделих.
цитирай
3. zharko - ...колко малко е нужно,
15.01.2009 22:25
за да сме щастливи,
а колко много -
да го разберем ...

Разковничето -
в нас е - ние сме
началото на
същността....

Ковачи на
Съдбата!!!!!!!!

В солидарността
е общността...

В контрола
над властта!

За да дойде,
има я -
радостта...
цитирай
4. raykov - Кратко,
15.01.2009 22:32
точно и ясно...
"Хубавото не е в многото, а многото е в хубавото."

Поздрави! :-)
цитирай
5. zaw12929 - Ще продължим да сме такива, манипулирани и горди
18.01.2009 07:18
- Грешките, допуснати при социализма са причина
за днешните ни беди . За какво става дума? За до болка познато унижение на таланта
..
.
Още при формирането на съветската държава Ленин с декрет отменя патента и го заменя с авторско свидетелство. Целта е да се вземе монопола от ръцете на изобретатела и се превърне постижението му в общодържавно, при което всеки да го ползува, за да произвежда. Няма лицензии, няма нужда другото предприятие да влага средства за иновациинито е подложена на принудата да заобиколи постижение- то със свое на по високо ниво. Престава да бъде стока на пазара най мощно средство-научно техническото постижение, двиател на прореса, продукта на ума!
Творчеството е способност на субектите по точно на човешката мисъл-най мошната сила за преобразяване единствен перпетумобил превозва без да спре напредъка. Тоталитаризмът слезе от този влак. Отрече патента, обезличи творчеството от човешка инициатива го превръща в държавна директива Ленин при НЕПа отново връща патентите. По късно Сталин възстановява авторското свидетелство. Системата се налага у нас в Чехия, Монголия, Виетнам, Алжир и Китай ,сочено, за постижение на гения на Ленин, а в съшност е късогледо пренебреване предимствата на патента.
Затова в по голямата си част служебно създаваните решения за периода 1948-1993 г са обект на присвояване и източник на облаги за лица не за творчество, а поради заемания пост. Защото са началници на твореца. В много случаи, той е написан на последния ред на свидетелството или изобщо не е включен.Ражда псаевдоавторство, еднократно възнаграждение и много още уродливи явления, пречка за работа на творците, бариера за развитие, ставащо само с нови технически решения в страни, членки тогава на СИВ. включая и Бъгария авторското свидетелство сложи своя отпечачък и ги изолира изцяло или в по-голяма степен от възможностите да се сравняват и ползуват от постиженията на цялото човечество. Твърди се пак тогава, за върхови постижения. Но има върхове и върхове Едни едва се издигат над пеисажа,с десетки метра, други се губят загадъчно, гонейки хилядите на Еверест. Докъто се изкачваме на махленския баир, светът покорява първенеца, мерейки височините с единствената мярка на прогреса патента Предсказанията на тогавашни управляващи, че капитализма е Изпял песента си, агонизира”не се сбъднаха. Подцени умението да ползува науката и техниката чрез патентна система за обновяване производство, осигуряване монопол на авангардните технологии, печалби, покриващи разходите за иновации, преобръщане, увеличаване на капитала. От друга страна се оформя обща световна информационна система, наричана днес МПК(Международна патентна класификация, включваща всички регистрирани патенти в света с цел установяване абсолютна световна новост)
В световната патентна система е заложено, че монополното право на първооткривателя има определен срок (например 20 години) и след този срок техническото постижение принадлежи на всички. Ако притежателят на патент, до 3-4години не започне производство,използване на изобретението(чрез продажба или лицензи!) страната, издала патента налага инудителна (но, платена ) лицензия на други да го ползуват Така е и ако произведеното количество не задоволява пазара

лицензия на други да го ползуват- да го произвеждат,да задоволяват пазара
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: raykov
Категория: Политика
Прочетен: 1409774
Постинги: 26
Коментари: 1030
Гласове: 10909
Архив