Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.01.2009 04:34 - МИСТЪР/МИСИС ИКОНОМИКА 2008 [29.01.09]
Автор: raykov Категория: Политика   
Прочетен: 6142 Коментари: 5 Гласове:
0

Последна промяна: 29.01.2009 22:34


      На 29 януари 2009 година ще се проведе XIII-ят Национален конкурс „Мистър/Мисис Икономика”. Той е организиран от списание „Икономика” и Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ). Само след няколко часа ще разберем кои са отличените личности в категориите: „За цялостен принос в развитието на българската икономика”, „За принос в развитието на българската индустрия”, „За принос в развитието на небанковия финансов сектор” и специалната награда „За развитие на бизнес средата”. Последната се връчва за втори пореден път и е от особен интерес, поради тазгодишните номинации на Мария Мургина – изпълнителен директор на Националната агенция по приходите (НАП), Миглена Тачева – министър на правосъдието, народните представители Мая Манолова и Мартин Димитров.

image image
image image
      Победителите в конкурса ще бъдат определени от създадено за целта експертно жури от над 280 изявени личности от областта на икономическата наука, бизнеса, финансите, политиката, медиите. Те ще направят своя избор чрез попълване на анкетна карта с публично излъчените и оповестени номинации в различните категории. Наградените ще получат статуетката „Рибарят и златната рибка” на скулптора Ставри Калинов.
      Още на пръв поглед можем да отнесем номинациите на Мария Мургина и Миглена Тачева към сферата на куртоазните комплименти. Г-жа Мургина е била ръководител на проекта за изграждане на НАП в периода 2000-2004 г., а през 2005 г. е назначена от Министерски съвет за изпълнителен директор на агенцията. Като ръководител на орган, отговарящ за събирането и обслужването на републиканските данъци (данък върху доходите, патентни данъци, ДДС, корпоративни данъци) и задължителните осигурителни вноски (здравни осигуровки, вноски за пенсия, вноски за допълнително задължително пенсионно осигуряване и др.), тя едва ли е успяла да улесни бизнеса по някакъв начин, камо ли да „развие бизнес средата”. Същото може да се каже и за г-жа Тачева, посочена за министър на правосъдието през лятото на 2007 г. на мястото на подалия оставка Георги Петканов. Като резултат от дейността й можем да отнесем виещите се опашки от разгневени хора пред сградата на Агенцията по вписванията на бул. „Александър Стамболийски”. Правосъдният министър бе предупреден, че при предлагана средна работна заплата от 500 лв. и изискване за 3 години юридически стаж, трудно би се запълнил щатът на агенцията. Липсата на административен капацитет за обработка на документите за смяна на име, регистрация и пререгистрация на дружество, доведе до огромна загуба на време на българските предприемачи. За щастие у голяма част от столичните бизнесмени не липсва изобретателност и скоро те започнаха да подават заявленията си в Перник и Пловдив. По този начин успяха да извоюват една малка победа над българската АДминистрация.
      За разлика от предходните номинации, тези на Мая Манолова и Мартин Димитров могат спокойно да бъда определени като номинации по заслуги. Г-жа Манолова е народен представител от Коалиция за България и член на Висшия съвет на БСП, отговарящ за взаимодействие със синдикатите и работодателските организации. Тя организира цялата логистика на взаимодействието между работодателите и БСП, изразяващо се в ежемесечни срещи на Висшия партиен съвет на БСП с шестте национално представителни работодателски организации - АИКБ, Българската стопанска камара (БСК), Българската търговско-промишлена палата (БТПП), Българският съюз на частните предприемачи „Възраждане”, Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) и Съюзът за стопанска инициатива (ССИ). Нейна е заслугата и за това, че БСП възприе много работодателски позиции, както и такива на опозицията като въвеждането на плоския данък.
      При наличието на толкова много куртоазия, силно впечатление прави номинацията на депутат от опозицията, който съвсем наскоро оглави една от основните опозиционни партии. Тя несъмнено е голямо признание за свършеното до този момент от Мартин Димитров.
     Една от основните му заслуги за подобряване на бизнес средата в страната бе внесенето предложение пред Народното събрание за десетократно намаляване на минималния капитал за създаване на ООД - от 5000 лв. на 500 лв., както и намаляване на сумата, която реално се внася в банката от 70 % на 35 % от сумата на капитала. За съжаление първото предложение не бе прието. Мотивите на Димитров бяха, че според практиката фирмите изтеглят първоначалната вноска скоро след регистрацията и тя на практика няма ефект да служи като обезпечение на дружеството. Високият размер на минималния капитал е пречка за стартирането на малък бизнес. Понижаването му ще стимулира предприемачите да реализират проектите си, което от своя страна ще доведе до откриване на нови работни места и предлагане на повече стоки и услуги.
      Само около месец след като предложението на Димитров бе отхвърлено, правителството прие промяна в Търговския закон, според която минималният изискуем капитал за регистрация на ООД бе намален от 5000 лв. на 100 лв. По тозин начин недвусмислено се доказа, че добрите идеи на опозицията могат да оказват благотворно влияние върху националната политика на страната.
      Други интересни предложения идващи от страна на Мартин Димитров са: - намаляване на осигурителната тежест с поне 10 %; - под 35 % преразпределяне на БВП през бюджета, с цел да остават повече пари у фирми и хора; - демонополизация на здравната каса; - отмяна на акцизите върху горивата и алкохола.
     Изброените идеи на Мартин Димитров за способстване развитието на българския бизнес в комбинация с призива: „Да затворим фабриката за бедност”, идващ точно 12 години след: „Да затворим фабриката за илюзии”, обясняват защо в последното месечно изследване на социологическа агенция „Галъп” се отчита ръст от 7% в доверието към СДС и защо името му се спряга за „Мистър Икономика”.


Тагове:   Мистър,   мисис,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. zaw12929 - Въпрос с повишена трудност, но съм ...
29.01.2009 05:23
Въпрос с повишена трудност, но съм за М.Димитров
цитирай
2. raykov - Победителите:
29.01.2009 22:37
"За цялостен принос в развитието на българската икономика” - Инж. Ваньо Алексиев
"За принос в развитието на българската индустрия” - Никола Добрев
"За принос в развитието на небанковия финансов сектор” - Румен Янчев
„За развитие на бизнес средата” - Миглена Тачева
цитирай
3. sstoyanova - Ето това...
31.01.2009 15:58
трябваше да каже в Панорама, Мартин. Последните ти два абзаца. Бойко Василев го питаше за конкретни законопроекти и политически перспективи на развитие, а нашият някакви общи неща каза. Трябваше да е по-конкретен в изказванията си.
цитирай
4. teodordetchev - Много прецизен коментар.
07.02.2009 02:01
Много прецизен коментар. Още по въпроса - на адрес:

http://teodordetchev.blog.bg/viewpost.php?id=286090
цитирай
5. raykov - Интересна статия
13.02.2009 20:33
за г-жа Мургина и НАП:

http://mediapool.bg/show/?storyid=149017&srcpos=1
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: raykov
Категория: Политика
Прочетен: 1409778
Постинги: 26
Коментари: 1030
Гласове: 10909
Архив