Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.03.2009 01:09 - ДЕ Е-БЪЛГАРИЯ? [14.03.09]
Автор: raykov Категория: Политика   
Прочетен: 9315 Коментари: 14 Гласове:
2

Последна промяна: 14.03.2009 01:16


      Преди повече от двадесет години италианският политолог Джовани Сартори в книгата си „Теория на демокрацията” говори за вземането на участие в избори чрез просто натискане на бутони „да”, „не” и „въздържал се” на индивидуален видеотерминал, който дава информация за подложените на гласуване въпроси. Днес техническият напредък изпреварва това далновидно предложение и позволява гласуването на избори чрез Интернет. Един от най-успешните опити в това отношение е този на малката балтийска страна с нелеко и сходно на българското минало – Естония.
      Днес северната държава е определяна като „балтийски тигър” и се намира в топ десет на „Индекса на глобализацията”, а Световната банка поставя Естония на седемнадесето място от 175 икономики по леснота на правене на бизнес и на шесто по безпрепятственост на търговията през националните граници. За двадесет години естонците направили от „пустинята” - нещо, докато други – „нещото” превръщали в пустиня. В момента страната е и сред най-напредналите в прехода от индустриално към информационно общество, а самият достъп до Интернет е обявен за фундаментално човешко право.
     Всички тези данни ни карат да се замислим, дали изобщо е възможен вече паралел между балтийската и нашата балканска страна? Според редица икономисти, това е просто един бутафорен блясък, който, казано поетично, ще рухне с трясък в условията на глобална икономическа криза. За съжаление прогнозите за тотален застой не подминават и България. На наша територия поне нямаме „щастието” да разполагаме със стаен конфликт, какъвто несъмнено съществува между естонския и руския етнически елемент. Напоследък името на прибалтийската страна се спряга все по-често в българското публично пространство, в контекста на дискусиите за въвеждане на електронното гласуване. По тази точка, както и на тема „електронно правителство”, паралел би бил неуместен, а за да бъдем още по-точни и откровени – нелеп.
     Естония е първата страна от Европейския съюз, която е провеждала избори по електронен път, но говорейки за път, трябва да сме наясно, че той е извървян за цели 8 години. Ето защо, повдигането на темата за въвеждане на гласуване по Интернет за предстоящите през лятото избори в България, е едно най-обикновено игродумство.
     Първата стъпка по посока въвеждане на електронно гласуване, е създаването на нормативна база. В Естония това е направено още през 2002 г., докато у нас единственото сторено, е внасянето на два идентични проекта за Закон за електронното гласуване от народните представители Иван Костов и Асен Агов през 2004 г. и 2005 г. В днешните условия е наложително преразглеждането на някои от основните постановки в проекта, а именно:
      - чл. 2. (2) За да могат да гласуват електронно, избирателите подават заявление и декларация по този закон.
      Едва ли процедурата по подаване на заявление и декларация ще увеличи достъпността до изборите или ще насърчи по някакъв начин участието на гражданите. Естонските власти са решили радикално този проблем чрез издаването на лични документи от ново поколение, които съдържат лични данни, сертификат за идентичност и напълно безплатен електронен подпис. Именно чрез него става удостоверяването на самоличността на гласоподавателя. За да бъде разчетена идентификационната карта е необходим специален четец и драйвери за свързването му с персонален компютър. Според статистиките такива карти притежават над 800 хиляди души от имащите право на глас естонци. Тази инвестиция на естонските власти ще има ефект в дългосрочен план върху намаляването разходите за провеждане на избори. У нас е под въпрос радушното посрещане на идеята за вграден в личните документи чип. Твърде е вероятно тя да развихри въображението на редица почитатели на конспиративни теории в българските Интернет-форуми. Въпреки това, трябва да се примирим с неизбежното, ако желаем да сме част от съвременното информационно общество.
     - чл. 4. Гражданите гласуват по избор или само електронно, или само с хартиени бюлетини.
      В Естония концепцията за електронно гласуване позволява на гласоподавателя да използва както виртуални, така и хартиени бюлетини, като примат имат вторите. Ако гражданин е гласувал по електронен път, но реши да подаде гласа си по стандартния начин, то за валиден се счита този му вот, а електронният се анулира. Освен това при електронното гласуване е предвидена възможността за повторно гласуване. Избирателят има на разположение три последователни дни, в които може да упражнява правото си на вот и то колкото пъти иска. В крайна сметка се зачита последно заявеният вот, а останалите се изтриват. В мнозинството от случаите, естонците осъществяват гласуването по Интернет от дома или работното си място, а най-активно е гласоподаването в часовите интервали 9-12 часа и 18-21 часа.
     - чл. 12. (1) Избирателите имат право да гласуват електронно само на избори за:
- народни представители в обикновено или велико Народно събрание;
президент и вицепрезидент;
- представители на Република България в Европейския парламент.

     Този текст не дава право електронното гласуване да се използва при провеждането на местни избори, а именно при тях най-лесно може да бъде тествана сигурността на системата. Точно тя е основният обект на атаки от страна на противниците на електронния вот, а нейното усъвършенстване би способствало за покачването на доверието на българските граждани към новия начин на гласуване и за по-активното му използване на последващи избори.
      Въвеждането на Закон за електронното гласуване, както и изграждането на ефективно електронно правителство са крайно належащи, предвид възможността за спестяване на стотици хиляди евро на българските данъкоплатци в условията на глобална икономическа криза. Гласуването по Интернет ще позволи на българите в чужбина и на тези, които са в неравностойно положение да упражнят по-лесно правото си на вот, но това, което не бива да забравяме, е мисълта на Йосиф Сталин, според която не е важно кой и как гласува, а кой и как брои гласовете*.

*„Я считаю, что совершенно неважно, кто и как будет в партии голосовать; но вот что чрезвычайно важно, это - кто и как будет считать голоса”.



Тагове:   България,


Гласувай:
2



1. boristodorov56 - Отличен пост!
14.03.2009 08:32
За тази идея се говори отдавна у нас, но все я изтласкват извън общественото полезрение.
Хвърлят я в тъча - казано по-образно.
Представя ли си някои какво би се случило с нашите политици, ако имат възможност по електронен път да
гласуват от два до три милиона българи извън
страната.
Ше почнат да пикаят в шише - и трябва!

Браво на автора!
цитирай
2. raykov - Благодаря Ви!
14.03.2009 17:38
Самата статия е публикувана за първи път на адрес: http://news.ibox.bg/comment/id_1864617257
Там има няколко стойностни коментара, освен тези на хората със сериозни ментални проблеми.

Благодаря на г-н Борислав Ангелов, преподавател по политология, за интересните насоки, които ми даде при написването на статията.
цитирай
3. kalbotobg - ;)
15.03.2009 05:07
Поздрав за статията. Мисля обаче че хората които биха могли да направят електронното гласуване в България факт, нямат необходимата технологична култура за да решат дали това е нещо приложимо. Мисля и че има партии които им призлява при мисълтта за увеличаване на избирателната активност.
цитирай
4. slavuncho - Поздрави за статията и от мен!
15.03.2009 09:24
Въпросът не е технически. Живеем във време, когато техническите проблеми могат да се решат. Нещата опират до политическата воля на народните избранници. Прав сте, че за тези избори е илюзия да се мисли за въвеждане на електронен вот. Вярно е и това, че на общинско ниво може най-лесно да се изчисти процедурата и софтуера. Тъй че, за следващите общински избори може да стаим надежда...
Успех!
цитирай
5. raykov - Още едно забавно клипче:
16.03.2009 00:19
http://www.youtube.com/watch?v=WmsdSVQSXLg&NR=1

Благодаря ви за подкрепата.
цитирай
6. krotalka - Хубава статия,
17.03.2009 10:03
но! Живея в Германия и имам наблюдение от електронното гласуване тук. На предишните избори, беше въведено, за тези, които предстоят тази година, се отказват от него! Имало недоуредици и не знам още какво си...Сега ще се гласува по стария начин, с хартиени бюлетини?!
цитирай
7. ivesa - Защо пък да не опитаме и ние,българите?!
17.03.2009 17:13
Ако внесеният проектозакон,за когото споменавате е добър,не виждам причина да не се приеме и прилижи за наближаващите избори.Мисля,че си заслужава да се работи в тази посока.
Поздрави!:)))
цитирай
8. raykov - Проектозаконът
17.03.2009 18:19
има нужда от известни корекции. За съжаление е почти невъзможно да се въведе електронното гласуване за предстоящите избори. Не достига техническо време.
цитирай
9. avangardi - Поздрави, хубава и стегната статия!
17.03.2009 18:47
Успех!
цитирай
10. raykov - Благодаря Ви,
18.03.2009 10:21
възнамерявам тепърва да започвам да пиша за проблемите на балканските и балтийските страни.

Поздрави!
цитирай
11. sstoyanova - Брависсимо колега! =)
13.05.2009 04:22
Райков, видях статията ти и в сайта. Завиждат ти не само на красноречието, но и на физическите ти заложби :Р Някой каза, че не си личиш в статията и изглеждала прередактирана и пренаписана 1000 пъти, но миличкият не знае, че това е най-ценното и най-трудното-да бъдеш обективен въпреки тоновете информация и личните пристрастия. Поздравления, ти си не само с академичен подход, но и с практически. Сега разбирам с колко важна дейност се занимаваш по проекта на ССИ.

Продължавай в същия дух! Гордея се, че те познавам!
Поздрави сърдечни, Сибилла!=)
цитирай
12. sstoyanova - а за гласовете не се притеснявай...
13.05.2009 04:25
ще ги преброя точно както си трябва, важното е да се следи за измами в броенето от противниковия лагер! =)
цитирай
13. raykov - Сибс,
13.05.2009 22:11
трябват повече преброители като тебе и изобщо няма да имаме проблеми!
Благодаря ти за милите коментари! :-)
цитирай
14. sstoyanova - Моля,
14.05.2009 01:35
знаеш, за теб-винаги!
Ценните кадри трябва да се подкрепят! =)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: raykov
Категория: Политика
Прочетен: 1409933
Постинги: 26
Коментари: 1030
Гласове: 10909
Архив