Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.06.2009 00:44 - ЕВРОПЕЙСКИЯТ ЛЕВИАТАН [05.06.09]
Автор: raykov Категория: Политика   
Прочетен: 8363 Коментари: 10 Гласове:
8



Чрез изкуство е създаден този велик Левиатан, който се нарича държава и не е нищо друго, освен изкуствен човек, макар и по-голям по ръст и сила от естествения, за чиято защита и закрила той е бил създаден.
Томас Хобс

        Заглавната страница на основното социалнополитическо произведение на Томас Хобс „Левиатан” илюстрира гигантска фигура, държаща меч и жезъл, над която е изписан текст от Книгата на Йов, гласящ: „На земята няма равен нему”. Тялото на великана е съставено от над триста миниатюрни човека, които са обърнати с гръб към читателя. Изработването на корицата е по поръчка на самия Томас Хобс, a чрез това обезличаване се визуализира заложената основна идея в книгата – отказът от индивидуалните права и преотстъпването им на върховен суверен в името на общото благо. Това изкуствено тяло, в което човекът е съставната частица се нарича държава.
         През годините органическата теория достигна още по-далеч, сравнявайки самите държави с организми – свръхиндивидуални живи същества със свои характери, интереси, начини на действие и цели. Днес сме свидетели на това как обединението на подобни „индивиди” доведе до създаването на супердържавата Европейски съюз. По идентичен начин, според Хобс, на базата на договор между човешките същества, се основава и обикновената държавата. Този контракт цели избягването на „естественото състояние на индивидите”, а именно „война на всички против всички”.
       Причините за тази безпощадна борба на живот и смърт се коренят в човешката природа – първо, в естественото равенство на човешките същества, което за Хобс означава еднаквата им уязвимост. Второ, войната се подклажда от недостатъка на желаните ресурси и трето, от взаимното недоверие и жаждата за слава. Състоянието на война предизвиква нецивилизован начин на живот с лишения, без занаяти, търговия и земеделие, без изкуство, писменост, без общество и, което е най-лошото, с постоянен страх и опасност от насилствена смърт, и със самотен, беден, злобен, жесток и къс живот.
       Това „естествено състояние на индивидите” не представя генезиса на държавата, а е модел за това, какво би представлявал животът при отсъствието на политическа общност. Хобс отбелязва, че дори естественото състояние да не е съществувало сред индивидите, то винаги съществува сред суверените, които са в положение на война един към друг. Свидетелство за това е хилядолетната история на Европа с нейните безбройни и кръвопролитни конфликти. Начинът за надмогване на това животинско състояние на международните отношения може би се корени именно в създаването на супердържавни образувания като Европейския съюз. И за междудържавния мир в Европа, и за междуличностния такъв важат едни и същи правила. Това са взаимното доверие и спазването на съглашенията, при условие, че и другите ти отговарят със същото. Доверието е възможно при сключването на контракт, под диктата на разума, за осигуряването на мир и взаимна сигурност.
       България е страна по Европейските договори и част от общността на европейските държави, но като че ли е такава при отсъствието на обществен договор между нейните собствени граждани. Едно такова споразумение по правило съдържа две основни клаузи, първата от която гласи, че всеки индивид трябва да се откаже от естествените си права и възможността сам да ги реализира и защитава, с изключение на правото на живот и правото на собственост. Втората прехвърля всички останали естествени права и тяхната защита върху едно лице или едно събрание от лица, което свежда волите на всички до една обща воля – волята на държавната власт.
        У нас здраво се държим за правото да правим каквото си поискаме, а чувството за безнаказаност е дълбоко загнездено в съзнанието. Докато това е така, всички ще бъдем в състояние на „война” едни с други, защото там където няма власт, която прилага закона, няма несправедливост, няма и наказание. Ежедневно ставаме свидетели на всеобемащата корупция, управленския произвол и на това как държавата не защитава своите граждани. Всичко това ни поставя в положение близко до естественото състояние, което изисква незабавното сключване на нов обществен договор. В противен случай, направлявани само и единствено от личните си интереси, без единение на собствените ни сили, неминуемо ще станем жертва, първо на собствената си глупост, а после на все по-глобализиращия се свят.
        Както всяка надструктура, така и Европейския съюз, малко или много, обезличава съставните си части. За съжаление, ако не преодолеем своята себичност и не осъзнаем нуждата от единодействие в името на общото ни благо, рискуваме тоталната дисперсия на това, което наричаме българско. Докато това не стане, с право можем да бъдем определени за новия „болен човек на Европа”. Болни от корупция и болни от мафия. Засега Европейският Левиатан се справя успешно с тази зараза, може би по простата причина, че не сме съществена част от неговото половинмилиардно тяло. Остава ни надеждата, че за всяка болест може да бъде открит лек... или почти за всяка.




Гласувай:
8



1. sstoyanova - Райков,
05.06.2009 01:06
прав си! Трябва да се приспобим към Левиатана, за да се приспособи и той към нас иначе ще се окажем в позицията на изхвърления гаден вирус, скапващ системата му(крадяща фондовете му)! =)
Имаме шанс да станем един от най-важните му движещи чаркове, просто сега трябва да гласуваме за тези, които ще ни осигурят най-безболезнената и градивна интеграция!

Поздрави, Сибилла :)
цитирай
2. grigorsimov - Тълкуването ви е наивно и напълно погрешно, за съжаление.
05.06.2009 09:35
Първо: ЕС не е резултат на договор между държави и народи, а е резултат на умишлено поставени в безизходица народи, като подплашени и подгонени животни, които сами тичат към входа на подготвения им капан!
Второ: Влизането е ЕС не става след преговори, както се представя театрално, а след подписване на предварително написани хиляди правила!
Трето: В "тайните протоколи" на "ционските старейшини има и такова изречение:
... "измъчените правителства ще искат мир, но мир няма да им се даде, докато не ни се покорят и не подпишат подготвените документи"!
(цитатът е по памет)
Не само "тайните протоколи" свидетелстват за истинските цели, намерения и дела на Господарите на света, но документите и самопризнанията им са безброй!
И най-важното: Наистина, все някой и някак трябва да ръководи света, но когато това е самото абсолютно зло, в лицето на Сатана и неговия "избран народ", какво можем да очакваме!
"Княз на света е сатана"! Това го е казал Христос.
И друго е казал на еврейските първосвещеници:
"Ваш баща е дяволът, и неговоте похото искате да вършите, а той беше човекоубиец от самото начало, и в него истина няма, защото е лъжец и прародител на лъжата"!
И наистина, търговците, чейнчаджиите и лихварите, които Христос изгони с камшик от храма, днес са абсолютни господари на света!
Но Христос ни е казал и следното:
"Ще научите истината и тя ще ви направи свободни"! Да, само истината освобождава!
А главната истина е: "Повечето евреи не искат да го признаят открито, но нашият бог е Луцифер, и ние сме неговият избран народ"!... - цитат
цитирай
3. ivesa - Общественият договор вече е сключен
05.06.2009 18:54
Няма граждански протести срещу членството на България в ЕС.Няма и политически сили нито в НС, нито извънпарламентарни,които да искат излизане на България от европейския Левиатан.
Трябва да отидем да гласуваме в неделя,за да изпратим по-способни български депутати от предишните.Дано успеем да го постигнем!Поздрави!:)))
цитирай
4. teodordetchev - Никога не съм бил привърженик на оскърбителния тон ...
08.06.2009 13:55
... но г-н Григор Симов е "пооспамил" хубавия постинг на колегата. Не се засягайте г-н Симов, но е некоректно да се позовавате на текстове, които са отдавна доказани фалшификати. А и апокалиптичните Ви разсъждения за ЕС се меко казано ... Но млъкни сърце ...
цитирай
5. grigorsimov - Дано сте само оптимист, г.н. teodordetchev , а не защитник на злодеи
08.06.2009 17:52
Ако искате да кажете, че Христос не е бил прав, когато е казал: "Княз на света е Сатана", значи не сте християнин, и не знаете в какъв свят живеете?!
Да, за неосведомените, писаното от мен е фрапиращо или даже, откачено, но... прочетете:
http://grigorsimov.blog.bg/politika/2009/05/06/na-koi-gospod-vsyshtnost-se-moliat-evreite-kratko-iasno-i-ne.331267
цитирай
6. sstoyanova - мдаа...
10.06.2009 04:28
заговори ли българинът за права, норми и ред, някак си все едно вижда Сатаната... А колко би било хубаво Божията благодат да се сипеше от небето..., ,тя всъщност нали затова се нарича и благодат! Господ дава, но в кошара не вкарва! Лесно е да се плюе, когато не си съграждал. Лесно е да мразиш, когато не си обичал. Лесно е да бъдеш аутсайдер, когато никога не си бил част от едно цяло. Европа е място на случване и няма причина ние да не искаме да бъдем част от това случване. Никой не ни задължава да сме част от ЕС, но умният човек отива там, където може да търпи развитие, там където идеите му ще придобият реалност. За съжаление малко българи знаят, че българското законодателство ще се управлява на 70% от ЕП и е от изключителна важност да имаме съвест при избирането на хората, които ще защитават националните ни интереси.
Изборите минаха, идва ред на най-страшното: Да бъдем или да не бъдем!? 5 юли. Денят на страшният съд... Народа ще получи това, което заслужава...
цитирай
7. grigorsimov - "Наивността е другото име на глупоста", - така казваше Илия Минев
10.06.2009 10:00
Всички сме били наивни, някога и за нещо, или за много неща, - включително и аз. А вас - stoyanova, ако реално ви интересува, къде или кой е источникът на злото, омразата и лъжата, прочетете извадките от най-"святата" книга на юдеите - Талмуда, в постинга:
http://grigorsimov.blog.bg/politika/2009/05/06/na-koi-gospod-vsyshtnost-se-moliat-evreite-kratko-iasno-i-ne.331267
А за човешките права, вижте "Откритото писмо - апел" за човешки права, до "Виенската конференция" от 1986 г., написано от мен, и подписано от 5 колеги - политически затворници:
http://grigorsimov.blog.bg/politika/2008/12/03/link-kym-statiia-v-spisanie-tema.261496
цитирай
8. ivesa - Трурудно се преодолява себичността,
13.06.2009 14:00
тя има свойството да пречи на реалистичното възприемане на реалната действителност.
Тези,които гледат на България като на болен човек, забравят,че не са си изяснили лечимо ли е заболяването или не е.И защо са допуснали болен човек на профилактичните прегледи!?Поздрави!:)))
цитирай
9. grigorsimov - Първоизточникът на себичността, омразата и унищожението на народитете - вижте на следния адрес
14.06.2009 19:37
http://grigorsimov.blog.bg/politika/2009/05/06/na-koi-gospod-vsyshtnost-se-moliat-evreite-kratko-iasno-i-ne.331267
цитирай
10. ivesa - Не е важен първоизточникът на себичността,омразата и...
15.06.2009 18:26
унищожението на народите,важни са доверието и разбирателството за успешното членство в ЕС.За да не бави усвояването на средствата от европейските фондове,България трябва активно да изгражда доверие и сътрудничество с европейските институции.Поздрави!:)))
Поздрави!:)))
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: raykov
Категория: Политика
Прочетен: 1409754
Постинги: 26
Коментари: 1030
Гласове: 10909
Архив